Expo World

Целият свят в едно изложение

Гурме фестивал в Сейнт Мориц

Идеалното място за почивка и през зимата, и през лятото

Гурме фестивалът  (St. Moritz Gourmet Festival) се провежда всяка година от 26 до 31 януари. Това е едно от най-атрактивните събития в областта на кулинарията. Сейнт Мориц отдавна е известен не само като планински курорт, но и със своите кулинарни традиции.

Тук се събира кулинарния елит на света.

 

 

По време на фестивала ще се проведат множество дегустации и майсторски класове.

На фестивала ще покажат своето изкуство топ готвачи от цял свят.

Повече подробности на: http://www.stmoritz-gourmetfestival.ch/en/

Сейнт Мориц е един от най-известните курорти в света. Разположен на 1856 м. надморска височина в долината Енгадин в швейцарските Алпи. Климатът на Сейнт Мориц често е определян като „климат шампанско” – сух и искрящ, облян в слънчеви лъчи средно 322 дни в годината.

Сейнт Мориц е родното място на алпийския зимен туризъм (1864) и спорт (1884), както и място на две Зимни олимпиади (1928 и 1948 г.). Летният сезон не е толкова бляскав, но също привлича голям брой чуждестранни посетители. Курорта предлага целогодишно гаранция за изключително изживяване, много развлекателни, спортни и културни атракции, пазаруването на това място, както и събитията, на които е домакин са от световна класа. Туристите могат да избират измежду множество класни хотели и отлични ресторанти.

Тук гаранцията за отлични условия за практикуване на зимни спортове е по-сигурна от където и да било другаде. Сейнт Мориц е изключително богат на атракции през всички сезони. През зимата може да се практикуват ски спускане, ски бягане, каране на сноуборд, конни надбягвания върху замръзналото езеро, поло, крикет, голф и кърлинг турнири, ски-скокове, разнообразени с гурме и музикални фестивали. През лятото е не по-малко интересно – планинско колоездене, кънки, туризъм, уиндсърфинг, пързаляне с кънки, голф, тенис, ветроходство. Културата в алпийския курорт също е на високо равнище опера, изкуство, посещение на Швейцарския национален парк и всичко на разстояние от няколко минути.

В района има 350 км. ски писти. Практикуването на зимния спорт на това място е истинска наслада за душата – слънце в лицето, километри от отлични писти и неповторими гледки… Ски пистите са разположени на надморска височина между 1800 и 3303 метра, което е гарантира чудесен и дълготраен сняг.

Системата от модерни ски лифтове, осигурява минимум време за изчакване и максимум ефективност в един регион, в който зимния туризъм е роден преди 150 години. По територията на курорта има обособени 57 писти обозначени със син цвят, 136 с червен и 36 с черен.

Друг зимен спорт, радващ се на голяма популярност в Сейнт Мориц е Бобслеят. Олимпийската писта от Сейнт Мориц до Селерина е открита през 1904 година. Днес тя е с дължина 1722 метра. Леденият канал е най-старият в света, а също и последният останал бобслей канал с естествен лед. Всички останали писти за този спорт в света – в Европа, Северна Америка и Япония се заледяват изкуствено, тъй като те не разполагат с предимството от толкова голяма надморска височина.

Сейнт Мориц е перфектната дестинация за почивка на цялото семейство. Естественият сняг е една прекрасна площадка на открито, където всеки може да намери по нещо за себе си. И за да бъде заедно цялото семейство, в курорта се предлагат множество семейни забавления.

Забележителностите в Сейнт Мориц не отстъпват по брой на разнообразните спортове. Наклонената кула предизвиква голям интерес у туристите. Тя е  от 12-ти век, като част от църквата „Св. Мавриций”, която е разрушена през 1890 г. До ден днешен кулата остава една от най-впечатляващите забележителности в курорта. Нейната височина е 33 м., а наклона й е 5.5 градуса.

Хижата Хайди също е част от културното наследство на региона. Нейната история е написана от швейцарския автор Йохана Спири през 1880 и 1881 г., като се нарежда сред най-известните в света детски книги.

Chesa Futura или къщата на бъдещето, е една забележителна постройка на Норман Фостър, в която той съчетава футуристични форми на строителството с традиционни строителни материали.

Художествената галерия в курорта разполага с 35 големи осветени стъклени витрини, в които всяка година се показват особено ценни плакати.

Дали е лято или зима, няма значение, тук почивката е прекрасна през всеки сезон.