Expo World

Целият свят в едно изложение

Експерти: Има вина за смъртта на Галя

Неуместни действия на хирург от Пирогов причинаха смъртта на младата майка

Оперативна непоследователност по време на хирургическата интервенция,  е причинила смъртта на 32-годишната Галина Нигохосян.  Това стана ясно днес от заключението на експерти по делото за смъртта на младата жена. Подсъдим е д-р Виктор Попов.

Припомняме, че Галина Нигохосян през февруари 2012 г. издъхна след безкръвна операция на апандисит и остави сираче, бебе на 8 месеца. 

Трагедията сполетяла семейството започва на  26 февруари 2012 г., когато Галина получава болки в корема, които продължават целия ден. Още вечерта отива със съпруга си Атанас Николов  в „Пирогов“. Приема я  д-р Петър Антов. Той прегледал  Галина и предположил, че става въпрос за апандисит. Препоръчал да я хоспитализират, за да бъде оперирана на следващия ден. Семейството обаче решава да се прибере в къщи и да отиде в Пирогов на следващата сутрин.  Станало ясно,че  операцията ще направи д-р Виктор Попов. Той обяснил, че може да оперира стандартно или безкръвно – чрез лапароскопия. Обяснил, че по втория начин възстановяването е по-бързо.

На предишното заседание съдията по делото –  Димитрина Ангелова заяви, че експертите ще бъдат глобени, ако не се явят в съда. Най-после днес вещите лица се събраха, за да бъде изслушана експертизата. Те констатираха оперативна непоследователност при извършване на операцията и разясниха какво имат предвид под това понятие.

Според експертите при такъв тип интервенция е било необходимо в коремната кухина на пациентката да се вкара въздух, за да се раздуе коремната стена. Тази стъпка е била необходима, за да не се наранят прилежащите вътрешни органи. След това се действа с троакара.

Съвременните троакари имат заоблен връх на острието. При операцията на Галина  бил използван троакар от стария тип. Троакарът се използва, за да се проникне в коремната кухина, а след това хирургът е трябвало да продължи със скалпел, обясниха  експертите.

Не би следвало без натиск да се стигне до разрязване на вътрешни органи, при нормално раздуване на коремната кухина, категорично подчертаха вещита лица, след като видяха как точно изглежда троакарът, който е използван за операцията на Галина Нигохосян.

Остра кръвозагуба и тежки необратими увреждания на мозъчната структура са причинила смъртта на младата жена, стана ясно още днес.

Лекарят е трябвало да наблюдава състоянието на Галина и да не прибързва с операцията й, въпреки нейното съгласие, бяха категорични експертите.

На 7 март 2015 г. се навършиха три години от смъртта на младата жена. Семейството й, роднини близки, приятели, колеги  почетоха паметта й.