Expo World

Целият свят в едно изложение

Убежище на цар Иван Асен ІІ стана сензация на изложбата на общините в Пловдив

Атрактивни маршрути представят непознати места в България

Средновековната църква  „Свети апостоли Петър и Павел“ край драгоманското село Беренде стана сензация на Изложбата на общините 2015, която се провежда в Международен панаир Пловдив. Храмът е включен в туристическия проект „Непознатата България – Откритието – Западните покрайнини“, обхващащ районите на  Драгоман, Сливница, Брезник и Трън.

             Малката църква е известна с уникалните си стенописи, но славата й  се дължи и на факта, че е била убежище на цар Иван Асен ІІ. В нея той оставил атрибутите на царската си власт, когато отивал на сватбата на дъщеря си Белослава в Сърбия, защото имало опасност там да бъде убит. Според управата на община Драгоман в този храм е станала и една от венчавките на прочутия български владетел.

            „Свети апостоли Петър и Павел“ не е единствената религиозна забележителност в региона, наричан Малката Света гора. Специален маршрут за поклоннически туризъм включва 10 църкви и манастири, а общо са над 45. Предлагат се също екологична и културна дестинация, както и комбинирана програма. В нея присъстват антично светилище, древен кладенец телескоп, представляващ  храм обсерватория от ХІV-ХІІІ век преди новата ера, музей на киселото мляко и още 13 природни и исторически обекта.

            Само за два дни след откриването на изложението раздадохме над 2000 броя рекламни материали, доста повече от предвиденото, защото интересът към проекта „Непознатата България – Откритието – Западните покрайнини“ е много голям, твърдят служители от двата щанда, на които той се презентира.

            Посрещаме над 300 души дневно, тази година има сериозно увеличение на посетителите, доволни са и представителите на Асеновград. Според тях ръстът се дължи на факта, че общината предлага много възможности за ловен, риболовен и рекреативен туризъм, които съвпадат с интересите на посетителите на Международната изложба „Природа, Лов, Риболов“. Двата форума се провеждат по едно и също време в палата 3 на Международен панаир Пловдив и продължават до 29 март.

            Асеновград участва с три проекта: „Свещената порта на Родопите“  за архитектурно-историческия комплекс   Асенова крепост, „Виа диагоналис – по пътищата на цивилизацията“ за общи културно-исторически и религиозни турове с общините Пловдив и „Родопи“, инициативи за опазване на биосферния резерват „Червена стена“, който е под закрилата на ЮНЕСКО.

            На комбинирани туристически дестинации разчитат и общините Луковит, Ябланица и Червен бряг, разработили съвместния проект „Магията на долина Панега“. Той акцентира на приключенски походи, тъй като в района е концентрирано най-голямото богатство на скални феномени у нас, които са на възраст над 120 милиона години. Любителите на екстремни преживявания могат да се забавляват с  бънджи скокове, алпийско спускане, планинско колоездене, пейнтбол, офроуд, скално катерене, да се спускат в пещери.

            На традициите залага  Борован, като на Изложбата на общините показва най-известния местен занаят – изработването на дървени съдове и лъжици. На атрактивния щанд  има старинен уред за издълбаване, за да се види как се майсторят красивите предмети.

            Община Садово демонстрира  възможности за инвестиции в селското стопанство, изтъквайки плодородните почви и престижа на Института за растителни и генетични ресурси „К. Малков“. Посетителите на нейния щанд се посрещат с пакетчета фъстъци, с чието производство е известен районът. Доволни сме от интереса  към нашите дадености, казват и представителите на Садово в  Изложбата на общините.

            Подобни форуми дават възможност за представяне на атрактивни места за инвестиции и туризъм, а с добър маркетингов план може да се направи успешно презентиране дори с малко средства, обобщи д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.