Expo World

Целият свят в едно изложение

Националната пациентска организация на Булмедика/Булдентал 2015 г.

Безплатни скринингови акции за заболявания на щитовидната жлеза, хепатит и диабет в рамките на изложението

За поредна година Национална пациентска организация ще вземе участие в най-голямото медицинско изложение в България – Булмедика/Булдентал, което ще се проведе в периода 13-15 май 2015 г. в Интер Експо Център (бул. Цариградско шосе 147).

На щанда на Национална пациентска организация (щанд С15 в зала 1), както всяка година, ще се провеждат отделни акции, посветени на различни социално-значими заболявания като заболявания на щитовидната жлеза, хронични вирусни хепатити и диабет, метаболитен синдром и наднормено тегло. С цел подобряване на здравната култура на гражданите, в първия ден от събитието (13 май), от 15:30 ч. в семинарната зала в зала 1, Национална пациентска организация ще изнесе лекция за значението на здравните досиета. За всички посетители ще бъдат предоставени и множество информационни материали по други социално-значими заболявания и проблеми.

 13 май 2015 г.

Заболявания на щитовидната жлеза

В първия ден от Изложението, в интервала от 10:00 до 17:00 часа Сдружение „ВИОМ“ и Национална пациентска организация ще проведат информационна акция относно заболяванията на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще се провежда анкета за оценка на информираността на посетителите за щитовидната жлеза, като хората които желаят, ще преминат през бърз ехографски скрининг и консултация със специалист ендокринолог.

Целта на акцията е повишаване информираността на обществото за този тип заболявания и насочване на вниманието към ранното диагностициране и навременната профилактика.

В 15:30 часа в семинарната зала в зала 1 ще стартира и едночасова лекция с дискусия за значението на здравните досиета за пациентите, която ще бъде водена от д-р Иван Вецев, екперт достъп до лечение в Национална пациентска организация.

14 май 2015 г.

Хронични вирусни хепатити

В рамките на втория ден от Изложението, в интервала от 10:00 до 17:00 ч. (или до изчерпване на количеството тестове), ще се проведе скринингова акция за наличие на вирусни хепатити B и С. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист” и СБХ „ХепАктив”, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. При поява на положителен и/или съмнителен резултат, хората ще получат на място консултация, както и печатни материали за заболяването. Тези пациенти ще бъдат насочвани и към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

15 май 2015 г.

Скрининг за диабет, метаболитен синдром и наднормено тегло

В последния ден на Булмедика/Булдентал, от 10:00 до 17:00 ч., Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” ще проведе скрининг за диабет, метаболитен синдром и наднормено тегло. В изследванията ще се използват апарат за анализ на телесен състав и тест FIND Risk. Ще се идентифицират рискови групи за диабет, ще се измерват 3 от показателите за метаболитен синдром и ще се дават съвети при наднормено тегло. На акцията ще бъдат предоставяни и информационни материали, свързани с диабетната полиневропатия.