Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Австрия в София

По брутен вътрешен продукт страната държи едно от първите места в света

Посолството на Австрия в София е на следния адрес:

ул. Шипка, 4
1087 София
тел.: (02) 932 90 32
факс: (02) 980 35 73, 981 05 67, 981 17 21
E-mail: sofia-ob@bmaa.gv.at, obsofia@online.bg

 

Австрия е смятана за една от най-стабилните страни в света. Регистрират се ниски проценти на инфлация, беше спрян растежът на публичните дългове, бюджетната политика е насочена към изравняване на бюджета. Взети са многообразни мерки за повишаването на динамиката на икономическия растеж чрез либерализации и приватизации и гарантирането на сигурността на социалните системи за бъдещето чрез реформи.

По своя брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в размер на 35 710 евро (номинално за 2011 г.) Австрия се нарежда сред първите страни както в ЕС, така и в света. За 2012 г. се прогнозира ръст на австрийския БВП от 0,9%.

Страната се присъединява към ЕС през 1995 г. Виена е столица на държавата, чиято обща площ е  83 870 км², население – 8,3 милиона.

Валута – евро

В   западната и южната част на Австрия се извисяват Алпите, а източните провинции — включително столицата Виена — са разположени в Дунавския басейн.

До края на Първата световна война Австрия се намира в центъра на голяма империя, която контролира от векове по-голямата част от Централна Европа. Понастоящем Австрия е федерална република, съставена от девет провинции.

Във Виена са разположени няколко международни организации, включително секретариатът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Международната агенция за атомна енергия и Организацията на страните износителки на петрол.

Австрийският парламент има две камари. Националният съвет, или Nationalrat, има 183 членове, избирани с пряко гласуване за мандат от пет години. Федералният съвет, или Bundesrat, е горната камара с около 62 членове, които представят отделните провинции. Мандатът на членовете му е четири или шест години.

Австрия има богато културно наследство. Специално място се отрежда на композитора Волфганг Амадеус Моцарт, но музиката на Франц Шуберт също се радва на широка известност. В света на философията и идеите работата на Зигмунд Фройд продължава да провокира разногласия, а Лудвиг.

Австрия има смесена индустриална и селскостопанска икономика, като туризмът също е важен източник на приходи.

В кулинарията австрийските специалитети виенски шницел (Wiener Schnitzel) и ябълков щрудел (Apfelstrudel) са се превърнали в международни специалитети, които дори не се нуждаят от превод.