Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Азербайджан в София

Азербайджен се посещава годишно от 2 млн.туристи

Посолството на Азербайджан в София е на адрес:

ул. Чарлз Дарвин, 6
ж.к Изток
София, 1113
тел.: 817 00 70
факс: 817 00 77
E-mail: sefirlik@azerembsof.com

Азербайджан е държава на западния бряг на Каспийско море. Страната е членка на Съвета на Европа от 2001 г. По тази и други причини, в някои случаи се счита за част от Европа, макар че според ООН страната е в Югозападна Азия като следствие от географското положение и културните характеристики.

Столица на страната е Баку. Други по-големи градове са Ганджа, Сумгаит, Мингечаур и Шеки.

  •  

Страната граничи с: Армения (1007 км.); Иран (756 км.); Грузия (480 км.); Русия (390 км.) и Турция (15 км.) Общата дължина на азербайджанските сухоземни граници е 2648 км. Бреговата линия с Каспийско море е дълга около 800 км. Дължината на територията на Азербайджан от север на юг е около 400 километра, а от запад на изток около 500 км.

 

Наричат Азербайджан Перлата на Близкия изток. Тази бивша репулика от СССР днес се е превърнала в най-атрактивната туристическа дестинация в района на Каспийско море. Хубави плажове, примамващи планини и интересен микс от култури правят страната доста интересна за туризъм. Азербайджан се намира там, тъдето Източна Европа и в частност Русия среща Ориента. Днес столицата Баку се превръща във все по-модерен град, макар че в архитектурата и цялостния облик все още се прокрадват сенките от миналото. Азербайджан привлича със своята мистериозност, тъй като се намира в един слабо познат район на света.

Около 2 милиона туристи посещават Азербайджан всяка година. Страната е особено атрактивна на руския пазар, тъй като е добра алтернатива на Средиземноморието и Черноморието. Географската близост до Русия и разпространението на руския език често се оказват решаващи за избора на туристите. Освен от руснаци обаче, Азербайджан се посещава също и от туристи от целия свят. Очаква се интересът на някои от най-пътуващите народи като Германия, Великобритания и САЩ да се увеличи в резултат от мащабната рекламна кампания и амбициозните архитектурни проекти в Баку.

 

 

 

 

 

 

 

.