Expo World

Целият свят в едно изложение

Уникална операция в Пловдив

Лекарите от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ извадиха огромен тумор от 82-годишна жена

Уникална операция за отстраняването на 19-килограмов тумор от жена на 82 години извършиха лекарите в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“.

 

 

Пациентката е приета по спешност с голяма туморна формация в корема, достигаща до ребрената дъга. Оплаквала се от затруднено дишане, високо кръвно налягане и сърцебиене, съобщиха от здравното заведение. Жената имала затруднение и при придвижването, въпреки че била в състояние на кахексия, т.е. силна редукция на теглото, добавиха лекарите.

 

Изключително сложната оперативна интервенция е извършена под ръководството на началника на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ – доц. д-р Екатерина Учикова, в екип с началника на гинекологичното отделение – д-р Илия Амалиев, д-р Георги Амалиев, д-р Красимира Чалова, д-р Тошко Каменов и операционна акушерка Ани Политова.

 

Отстранената туморна формация е заемала цялата коремна кухина на жената и е тежала 19 килограма. Освен в напреднала възраст, пациентката е била изключително слаба и с огромен корем, заради образуванието.

 Сега, броени дни след операцията тя е в стабилно общо състояние и разказва, че се чувства много по-добре и може да се движи самостоятелно.