Expo World

Целият свят в едно изложение

България на картата на винения туризъм

Отличиха български винопроизводители на Concours Mondial de Bruxelles 2015

Със своите над 300 винарски изби страната ни има уникални възможности за развитие на винен туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на награждаването на  отличените български фирми на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles, което се състоя днес в Министерски съвет. На тазгодишното издание на шампионата Пловдив беше избран за домакин на събитието през 2016 г. Това ще фокусира вниманието както върху един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина, така и върху България, като предпочитана дестинация за винен туризъм.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев и директорът на Concours Mondial de Bruxelles Тома Костенобъл връчиха общо 37 медала (от които 1 трофеен, 14 златни и 22 сребърни) на 18 български винопроизводители.Те бяха отличени сред около 8 хиляди различни вида вина от 58 държави.На церемонията по награждаването присъстваха и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-председателят на Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Даниела Савеклиева, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоилов, официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles от българска страна Меглена Михова и др.

 

„Домакинството на Пловдив през 2016 г. на Concours Mondial de Bruxelles е изключителна възможност за промотирането на българския винен туризъм пред света“, каза министър Ангелкова. По думите й Министерството на туризма разработва нови винени маршрути, което ще направи страната ни още по-разпознаваема в този туристически сегмент.  

Световният винен шампионат ConcoursMondialdeBruxelles е с дългогодишна история. Повече от 320 дегустатори (сомелиери, винени експерти, журналисти) от 53 страни са част от журито на конкурса.От 2006 г. Concours Mondial de Bruxelles разшири своя международен обхват и се провежда извън Белгия. Лисабон, Маастрихт, Бордо, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава и Йезоло са градовете-домакини, които са посрещали събитието на своя територия. През 2016 г. Пловдив ще запише името си между тях.

 23-ото издание на  Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 29 април до 1 май 2016, а конкурсната програма ще е съпътствана от редица инициативи. Предвиждат се посещения на винарски изби и лозя в страната, както и на културно-исторически и археологически забележителности. До провеждането на конкурса през 2016 г. в Пловдив ще се организират редица предшестващи събития, които ще подчертаят значимостта на България като лозаро-винарска страна на световната карта.