Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Беларус в София

Юли и август са най-добрите месеци за туризъм в тази красива страна

Посолство на БЕЛАРУС в            София

кв. Редута, ул. Никола Караджов, 3
София 1087
тел.: (02) 971 95 28, 971 71 31
тел./факс: (02) 973 31 00
E-mail: bulgaria@belembassy.org
Web: http://www.belembassy.org/bulgaria

 

 

Беларус е една от 15-те бивши съветски републики. Има развиваща се икономика и много красива природа. Тук ще откриете едни от най-дивите и недокоснати кътчета на континента, гъсти гори, многобройни езера и удивителен животински свят.

 

Беларус попада насред Източноевропейската равнина. Заедно със Западно-сибирската равнина, Големите американски равнини и Амазония, тя се счита за една от най-обширните равнинни пространства на планетата. Разпростира се между Черно море и Северния ледовит океан и между Карпатите и Урал. По тази причина Беларус има изцяло равнинен релеф. Дзерджинская гора е най-високата точка в страната. Мястото се издига на едва 346 метра над морското равнище. През територията на Беларус преминават няколко по-големи реки – Днепър, Западна Двина и Припят, която тече на юг и преминава край Чернобил в Украйна. Беларус е доста богата на води. На територията на страната има огромен брой малки по площ езерца. Най-голям е техният брой в южната част на Беларус, където се намират Припятските мочурища. Голяма част от територията на страната е покрита със смесени иглолистни и широколистни гори, които се считат за едни от най-добре запазените на континента. Дивата природа на Беларус е съхранила впечатляващо разнообразие от животински видове. Из местните гори могат да се видят лисици, рисове, мечки, вълци, различни видове дребни хищници, огромно разнообразие от гризачи, елени, язовци и много други. Един от най-впечатляващите представители на животинския свят в Беларус е бизонът. Макар и по-малък от своя американски събрат, източно европейският бизон, известен още като зубър е не по-малко внушителна и зрелищна гледка. Днес този вид е почти напълна изчезнал в Европа. С помощта на хората малък брой животни са оцелели в някои страни от Източна Европа. Една от тях е Беларус, където едрото тревопасно животно обитава единствено някои защитени територии.

Най-доброто време за туризъм в Беларус е лятото, особено през месеците юли и август, когато климатичните условия са най-добри. Времето е приятно топло, а горещините са рядкост. През това време от годината е най-подходящо да си носите леки летни дрехи и обувки. Ще бъде добре ако добавите към своя багаж и някое тънко яке, тъй като понякога е възможно да захладнее. Ако пък сте решили да пътувате към Беларус през зимата трябва да знаете, че времето е много сурово и топлите дрехи са жизено важни.

 На територията на Беларус има множество национални паркове и други защитени територии, които си струва да се посетят.