Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Белгия в София

Ако обичате шоколад, първокласна бира и невероятна зеленина, Белгия е вашата туристическа дестинация

Посолство на БЕЛГИЯ  в София

ж.к. Лозенец, пл. Велчова завера, 1
1087 София
тел.: (02) 988 72 90
факс: (02) 963 36 38
E-mail: Sofia@diplobel.org, ambabel@einet.bg
Web: http://www.diplomatie.be/sofia/

 

 

 

Белгия е разположена между Нидерландия, Германия, Люксембург и Франция. Има къса брегова линия на Северно море. 

Ако обичате първокласен шоколад, или искате да видите , уникални музеи и галерии, зелени паркове, уютни кафенета и улици в стил Арт Нуво, то Белгия, е страната, която трябва да посетите на всяка цена. Белгия е  страна със силно развита икономика, богат културен живот и много забавления.
Брюксел е столица и най-голям град на Белгия. Разположен е край река Сен. Градът е известен и с бирата си – има повече от 600 марки, включително светлите бири, които варят монасите. Ако посетите Брюксел в края на годината, на площад Grand Place ще станете свидетели на незабравимо няколко минутно нощно светлинно и музикално шоу, за чийто екран служи сградата на кметството. През август, тук ще може да видите единствения в Европа цветен килим, изработен от над 500 000 цветя, който украсява площада на всеки две години. Впечатление прави и 100-метровата камбанария с кулата, на върха на която стои статуята на архангел Михаил (светецът-закрилник на града).

Атомиумът в изложбеният парк “Хейзел” в Белгия, построен за световния панаир през 1958 г. Се е превърнал в символ на града. Огромната алуминиева конструкция, висока 180 м, представлява модел на Кристалната решетка на алфа-желязо, увеличена 165 млн.пъти. В съседство с Атомиума е паркът Мини Европа. Той е една от туристическите атракции в Белгия. На площ около два хектара са изложени повече от 100 макета на исторически и архитектурни паметници, изпълнени в мащаб 1:25, които представляват страните от Европейския съюз.

Великолепният град Гент в Западна Белгия бил най-големият град в Средновековна Европа. Множество канали между реките Шелда и Лайс разделят града на островчета, свързани с повече от 200 моста.

През 1948 г. Белгия, Нидерландия и Люксенбург образуват Бенилукс – икономически съюз, с който се установява общ пазар и свободно движение на хора, капитали и услуги в трите държави.