Expo World

Целият свят в едно изложение

Министър Лиляна Павлова: Категорично осъждам убийството на АМ „Струма“

Ремонтите на магистралните участъци на „Тракия“ и „Хемус“ ще бъдат преустановени на 1 юли

 

„Категорично осъждам убийството на АМ „Струма“, което беше извършено при изпълнение на служебните ангажименти на строителя. Изказвам съболезнования на близките и приятелите за трагедията и вярвам, че МВР максимално бързо ще залови убийците“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в ефира на Дарик радио.

„Забранено е влизането и преминаването на всякакъв строителен обект. Това арогантно поведение на неспазване на правилата и саморазправа за съжаление са често срещан проблем“, допълни още тя. „Всички живеем в правова държава и трябва да спазваме законите“, категорична беше министърът.  Лиляна Павлова подчерта, че преминаването на строителните заграждения е опасно и призова шофьорите да спазват правилата и да бъдат толерантни.

По отношение на ремонтите на магистралните участъци на „Тракия“ и „Хемус“ министърът още веднъж увери, че те ще бъдат преустановени на 1 юли, за да бъде облекчен трафикът към морето през туристическия сезон. Строителните дейности по някои от участъците ще бъдат замразени до септември, като трафикът ще се прехвърли на вече готовите отсечки. Ремонтите по други участъци изцяло ще започнат наесен. Изключение правят четирите виадукта, два на АМ „Хемус“ и два на АМ „Тракия“, които се очаква да бъдат готови през есента.

„По новия участък на АМ „Тракия“ има отклониеня от нормите. Вече сме задействали процедурите и те ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя, тъй като са в гаранционен срок“, съобщи министърът на регионалното развитие. Тя уточни, че е планувано това да се случи от септември, за да не се пречи на трафика през активния летен сезон.

Министърът обясни, че замразяването на строителните дейности се отнася само за магистралите, по които ремонтните дейности предизвикват задръствания към морето. По останалите пътища ремонтите текат с пълна сила, тък като сега е пикът на строителния сезон. Някои от обектите гонят срокове, защото се осъществяват по европейски проекти. Такъв е случаят със Западната дъга на Софийския околовръстен път, Северната скоростна тангента, обхода на Монтана и автомагистрала „Струма“, информира министър Павлова. На Лот 4 на АМ „Струма“ до гръцката граница се работи на 24 часов режим, увери тя. Лиляна Павлова обясни, че това е за сметка и в интерес на строителя, защото забавянето в изпълнението на този проект е огромно и ако и този път отсечката не приключи в срок, санкциите ще бъдат сериозни.

На въпрос защо не се работи в подобен режим и по останалите магистрални отсечки, министър Павлова обясни, че този вариант е твърде скъп и в сумата от 100 млн., отпусната за ремонт на двете магистрали, едва стигат за основните дейности, а в тях допълнително е включен и ремонтът на четирита виадукта. Министърът уточни, че участъците не са били преасфалтирани толкова дълго, че се налага подмяната на голяма част от пътната настилка, което оскъпява ремонта. „Не можем да подменим само повърхностния слой на асфалта, както се прави в Европа, защото там ремонтите се извършват на 7 години, а не на 37, както тук“, заяви Лиляна Павлова.

Тя разясни, че последните години, както в Германия, строителството на магистралите и на първокласните пътища, по които има голям интензитет на трафика, се извършва с полимермодифициран битум. Този материал се характеризира с по-висока трайност и устойчивост на големи температурни амплитуди, каквито в България има, обясни тя.

По отношение на строителството на автомагистрала „Струма“, министърът обяви, че участъкът Сандански – Кулата трябва да завърши до 1 август, а отсечката до Благоевград – най-късно края на октомври.

Относно Лот 3 на магистралата, Павлова разясни, че за 3 от подотсечктие вече има избран изпълнител и след срока за обжалване ще започнат отчуждителните процедури. Това значи, че следващия строителен сезон ще може реално да започне изпълнението им, заяви тя. За най-сложния участък – през Кресненското дефиле, има избран проектант, чиято нелека задача е до края на годината да представи проект за изпълнението на участъкът, който оптимално отразява всички изисквания и ограничения от техническа, екологична и финансова гледна точка, съобщи министърът. Възможно е, поради екологични съображения, да бъде предложен вариант, според който на места магистралата минава на 2 нива. При всички положения догодина можем да пуснем търг за избор на изпълнител, което значи, че 2017-2018 може да започне реалното строителство на този сложен участък, съобщи министърът.

Лиляна Павлова увери, че пътният възел „Шумен-Белокопитово“ ще бъде завършен до 15 юли. Паралелно тече избор на изпълнител на другите 2 нови отсечки по магистрала „Хемус“. До края на годината се очаква те да са ясни.

„Западната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде готова най-късно до 30 октомври, за да освободим тапите за АМ „Люлин“ и да осигурим безпроблемното преминаване към Калотина“, информира министърът. „Също до края на октомври ще бъде завършен и обходния път на Монтана, с което ще приключим програмния период и всички пътни проекти, финансирани от него“, каза Павлова.

Относно пътищата София – Калотина, Русе – Търново и София – Видин не беше осигурено финансиране, съобщи министърът и допълни, че те са включени в новата програма „Европейски транспортни коридори“. В момента текат преговори с Евопейската инвестиционна банка за финансирането им, тъй като безвъзмездна помощ от ЕС за пътища след този програмен период вече няма да има, обясни тя. „Надявам се през 2017 година да започнем изпълнието на програмата „Европейски транспортни коридори““,  заяви министър Лиляна Павлова.