Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Бразилия в София

Над 3 млн.туристи годишно посещават Бразилия

Посолство на БРАЗИЛИЯ  в София

бул. Княз Дондуков ном. 54 Б
1087 София
тел.: (02) 971 98 19, 971 98
факс:  (02) 971 28 18
E-mail: sofbrem@infotel.bg
Web : www.brazil-bg.info

 

 

 •  
 •  
 • Бразилия е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка. Тя е петата по големина в света. Разположена е в централните и източните части на Южна Америка. Граничи с Венесуела, Гайана, Суринам, Гвиана, Колумбия, Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина, Уругвай и има 7 367 км. брегова ивица с Атлантическия океан.
  Една трета от площта на Бразилия представлява част от Амазония – най-голямата низина на Земята. Тук се намират най-обширните екваториални гори в света, които местните наричат “селвас”.
 • Бразилия се нарежда на 5-то място в света по брой на населението след Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Най – големите и многобройни градове в страната са едноименната столица Бразилия, Рио де Жанейро и най-големият Сау Паулу. Последният е населяван от близо 11 милиона жители.
  Бразилия е известна още със сапунените си сериали, карнавалите и естествено с футболните си легенди.
  Официален език португалски
  Столица Бразилия
  Най-големи градове Сао Паоло, Рио де Жанейро
  Валута реал (BRL)
  Населението на страната е 187 393 918 души (2008).

По крайбрежието на Атлантически океан живее 90% от населението.

 

Туризмът е много развит. Годишно страната се посещава от над 3 млн. туристи.Има много забележителности, атракции и прекрасна природа. Световни забележителности са водопадите Игуасу и тропическите гори на Амазония.Водопадите Игуасу са широки около 3 километра и високи около 80 метра.Името им идва от езика на племето Гуарани и означава “великите води”.Най-известният от тях е Дяволското Гърло, който се намира на границата с Аржентина.Водопадите Игуасу за заобиколени от Национален парк Игуасу – огромна субтропична джунгла, която е дом на хиляди различни видове флора и птици, включително папагали и колибри. В този район се намира и прочутият Птичи парк, където може да бъде видяна пъстроцветната фауна на Бразилия – папагали, фламинго, тукан. Тропическите гори на Амазония покриват 6 млн. кв. км. По биологическо разнообразие това е най-богатата територия в света. Тук са събрани 20% от всички видове растения на планетата, 10% птици и бозайници. В сърцето на този регион тече река Амазонка, която е на второ място в света по дължина. Тя има 1000 притока и пренася над 20% запас от прясна вода на планетата. В Амазонка има около 2000 различни видове риби, крокодили, гигантски анаконди, розови делфини.

Една от най-големите атракции е Фестивалът на близнаците, който се състои два пъти в годината в малкото градче Линя Сан-Педро.Това местенце с пет улички е световно известно поради неповторимата си демографска особеност: 68 от неговите 375 жители, т.е. 18 % от населението са близнаци. Учените считат феномена Линя Сан-Педро за уникален. Близнаците тук са 14 пъти повече, отколкото в другите райони на планетата. Освен това все по-често се раждат близначета. От седемдесет, появили се на бял свят новородени, двадесет и четири са близнаци!

Друга голяма атракция е Фиеста в Рио. Седмицата между Сирни и Месни заговезни светът посреща маскиран. Пищната процесия в Рио де Жанейро минава за едно от чудесата на света. Бразилците се готвят цяла година за буйното шествие. В Копакабана увенчават кралица на карнавала. Тя е призната майсторката на самбата. Момичето се появява във върховия момент на спектакъла. Смугли красавици предвождат дефилето. Те са качени на автомобили платформи, окичени с цветя. Пух и перушина от екзотично малибу опасва бедрата на хубавиците.

Празникът на кариоките датира от 1858 година. Оттогава той става все по-пищен.