Expo World

Целият свят в едно изложение

Страната ни след 5 години остава без лекари

Болниците ни приличали на затвори, твърди специалист

След пет години в България няма да има лекари, предупреждава  директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ и национален експерт на Българския лекарски съюз по психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова, цитирана от БНР, предава news.bg

Д-р Гълъбова обясни, че разликата в заплащането у нас и в другите държави е огромна. Един лекар в нейната болница получавал 700 лв., а в чужбина – 10 пъти повече.

Д-р Гълъбова коментира, че психиатрията в момента е извън медицината. Тя се обяви за връщането на психиатричните центрове към болниците.

Държим болните по села и паланки в някакви болници, които приличат на затвори – да не са ни пред очите, да не ги гледаме, да не полагаме грижа за тях“, отбеляза тя.

По думите на д-р Цветеслава Гълъбова, българите не са болни и не сме по-различни от другите страни. Според нея имаме дефицити в емоционалния интелект, във възпитанието и морала.

Положението е много тежко. Изпитвам гняв, че нашите родители са докарани до това състояние. Тези хора работеха много и сега да бъдат унижени по този начин – не е човешко“, недоволна е д-р Гълъбова. Тя отбелязва, че на фона на това непрекъснато се говорело за обществени поръчки, лимузини, депутати. Сега се занимаваме с Гърция, а било редно първо да си подредим къщата.