Expo World

Целият свят в едно изложение

Преподобна Стойна – чудната сила на изцелението

И днес в църквата на Златолист идват богомолци от цялата страна

Малкото селце Златолист е скътано в югозападното подножие на Пирин планина, в Санданско-Петричката котловина.  До него се стига през Мелник, минава се през малки и големи селца. Пътят е живописен, природата омайва със своята красота.   

За местните хора, пък и за туристите, селото е известно с  църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Смятат монахинята за предшественичка на Ванга. И тя кат нея пророкувала и помагала на хората.
Навсякъде, в двора, в църквата се усеща чудната енергия на пророчицата, при която идвали хора  от всички крайща на страната, за да търсят изцеление.


Според преданията
църквата Св.Георги е построена през ХIХ век, но местните хора твърдят, че е била издигната още през ХII в. Старите стенописи са забележителен на храма. Под  купола има мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. Оригиналната плоча е открадната, на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е намаляла. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс.
В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Преподобна Стойна е родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. На 7-годишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. Още тогава в съня й се явил св. Георги, който й казал да копае в двора, за да намери негова икона и кандило. Пророчицата пристига в Долна Сушица (старото име на Златолист) през 1903 г., доведена върху магаре от свои роднини. Още с идването си момичето е категорично, че трябва да живее в църквата, а не в къща в селото. Поп Георги не смее да вземе сам решение и свиква за съвет селяните – те приемат идеята на момичето без уговорки. Веднага й преграждат място в храма и й дават кой каквото има – завивка, дреха, посуда. Там тя прекарва остатъка от живота си до 1933 година в пост и молитва.
Твърди се, че дарбата на преподобна Стойна да пророкува била по-силна от тази на Ванга. Някои от хората, които идвали при нея, за да търсят помощ, я виждали да се носи из въздуха, без да стъпва по земята – това обикновено ставало, докато ясновидката се молела върху мраморната плоча с двуглавия орел. Не отказвала на никого съвет, утеха и изповед. След наставленията й хората си тръгвали с леки души. Всички я признавали и почитали за светица.
В село Драгнево, Петричко на едно младо семейство се разболяло детето, Кирчо.  Още бебе, когато било и вече на три годинки все още не минавала болестта от него. Една душа стояла в него. Точно в най-горещото лято, в най-силната работа в полето, Кирчо много се разболял и от никъде нямало помощ, ни лекар, ни билки помагали. 

В отчаяние били в къщи и старите дядо и баба, и майка, но бащата все още имал надежда за оздравяване. Ала на другия ден Кирчо дошъл до умиране. И в този миг и на баща му надеждата угаснала. В ужас той извикал Скоро да отидем при Стойна Преподобна. И веднага тръгнали, но по пътя баща му рекъл:” Върни се с детето, че е много жега, да не умре по път. И тя се върнала, плачейки.  Бащата отишъл с пълна вяра в Бога, че Преподобна Стойна ще им помогне, като им каже някое лекарство, за да оздравее Кирчо. Весела го посрещнала преподобна Стойна, с радостно сърце се върнал бащата, защото тя му казала: “Иди си у дома още сега, не губи нито час, защото е лятно време, ден година храни, да не се тревожите за детето, досега беше лошото, от днеска е здраво вече. Иди си у дома и ще разбереш, че вярата спасява човека, силата Божия е голяма. Ами ти още като реши да дойдеш тук и Свети Георги махна болестта от Кирчо, и той заспа вече здрав. Милото дете, колко е хубавичко, приказливо като лястовичка. Да знаеш от сега нататък, пред чужди хора не го хвали и не го разприказвай, защото едва остана живо. От лоши очи е страдало то.”, пише в книгата си Житие на преподобна Стойна от град Серес Зоя Петричка. В нея тя описва много случаи, които говорят за невероятната сила на Преподобна Стойна.

И днес в църквата на Златолист идват стотици богомолци от цялата страна. Чули за пророчицата и пристигат с децата си да се помолят. „Открай време е така. Някога идваха с волове и магарета, сега с коли“, разказва жената, която се грижи за църквата. Тя не се страхува, че миряните могат да задигнат нещо от храма. „Грехът ще тежи на тях, а не на мен“, убедена е жената.