Expo World

Целият свят в едно изложение

Песни и хора в бившата резиденция Липник

Центърът за настаняване на хора от третата възраст живее своя активен живот

На много гости и активен социален живот се радват обитателите на бившата резиденция „Липник”, в която само преди месец отвори врати Център за настаняване на хора от третата възраст. Трите дами, които понастоящем са настанени в общността „Да заживеем заедно“, са домакини на редица срещи не само с техни връстници. 18 посетители на Дневния център за стари хора „Трета възраст” от Русе гостуваха в бившата резиденция и се запознаха с условията за домуване там. Те споделиха един приятен ден с настанените в „Липник” – пяха, танцуваха, разказваха си вицове. Любезните домакини им предложиха освежаващи напитки в знак на благодарност за приятната компания.

 Обитателите на бившата резиденция се насладиха и на среднощна разходка в центъра на Русе, където разгледаха светещите фонтани.

 „Да заживеем заедно“ е пилотен проект за България. В Центъра могат да бъдат настанени около 25 души, в 12 единични или двойни стаи, със самостоятелен санитарен възел. Фокусът на предоставените услуги е върху създаването на среда за живот, близка до семейната, при която настанените получават необходимата индивидуална грижа и подкрепа за водене на относително самостоятелен и независим живот. За домуващите е осигурена 24-часова медицинска грижа. С тях  работят психолог и социален работник. Желаещите сами да приготвят храната си  могат да го правят в напълно оборудваната кухня. Всеки от домуващите има възможност да практикува любимото си хоби.

 Първите обитатели на Центъра имат привилегията да определят критериите, по които ще се приемат новопостъпилите и имат глас за настаняването на всеки от новодошлите. Всички членове на общността заедно избират персонала, който да работи в дома, определят графика с активности, планират екскурзии, спортни занимания, посещения на културни събития в града. Те имат възможност да организират турнири по шах, табла, белот, както и вечери на художествената самодейност.