Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Грузия в София

Грузия е далечна, красива, митична страна

  • Посолство на ГРУЗИЯ в София

кв. Лозенец, ул. Кричим, 65
София 1087
тел.:  (02) 868 54 04
факс: (02) 868 34 27
E-mail: saelcho.sofia@mbox.contact.bg

 

 

Република Грузия е държава в централната и западната част на Задкавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад.

Разположена на разделителната линия на Азия и Европа, Грузия е древна страна с изразени планини и с много твърд и решителен народ.

Присъединена към Русия през 1801 година, Грузия възвръща своя суверенитет през 1918 година. Изстрадала 70 години на комунистическо управление и натиск, накрая обявява своята независимост от Русия през 1991 година.

Хората тук обичат да казват „Никога не се предавай!” и същите тези хора днес имат тяхната дълго очаквана свобода.

Това е традиционно земеделска страна, по-известна със своите вина. Международния туризъм се разраства бавно предимно покрай крайбрежните области на Черно море, тъй като все още политическата обстановка е твърде сложна.

 

Официално име – Република Грузия

Население – 5 334 000 души

Столица – Тбилиси

Език – грузински, арменски, руски

Валута – лари

Религия – православни християни, мюсюлмани, други

Площ – 69 700 кв. км.

 Грузия е много планинска страна. Голяма част от територията е заета от хребетите на Голям и Малък Кавказ. Най-високата точка в страната е връх Казбек – 5 047 м. Низините на Колкида гледат към Черното море на запад и в тази област има много малки реки. По-значителните от тях включват Кура и Риони.