Expo World

Целият свят в едно изложение

Смъртността от вирусни хепатити продължава да нараства в световен мащаб

Световни лидери се срещнаха в Шотландия в търсене на спешни решения за справяне със седмото най-смъртоносно заболяване в света

Световна среща по въпросите на хепатита, която се проведе в периода 2-4 септември 2015 г. в Гласгоу, Шотландия, организирана от Световната здравна организация и Световния хепатитен алианс, събра на едно място политици, пациенти, гражданския сектор, лекари и представители на всяка една от 200-те пациентски организации, членове на Световния хепатитен алианс.

Тридневната среща идва в отговор на миналогодишната резолюция на Световната здравна асамблея, призоваваща за по-концентрирани действия срещу все по-големия брой смъртни случаи вследствие на вирусни хепатити. Данните, изнесени по време на събитието потвърждават, че вирусният хепатит убива повече хора в сравнение с други заболявания като ХИВ/СПИН, туберкулоза или малария и се е превърнал в седмото най-смъртоносно заболяване в света.

На събитието, чийто домакин бе шотландското правителство – признато като едно от водещите в борбата с хепатит С, беше разгледана стратегия за борба с вирусните хепатити на Световната здравна организация. Част от заложените в стратегията цели до 2030 г. включват:

  • 90% по-малко случаи на хроничен хепатит В и С
  • 65% по-малко смъртни случаи, вследствие на хепатит В и С
  • Лекуване на 80% от подлежащите на лечение пациенти с хроничен хепатит В или С

По време на срещата беше поставен фокус върху нуждата от прилагане на националните стратегии за борба с вирусните хепатити, за да бъдат постигнати заложените цели до 2030 г.

Г-н Чарлс Гор, президент на Световния хепатитен алианс, заяви: „Ние вече разполагаме с почти всички необходими средства да елиминираме вирусния хепатит. Това, което все още нямаме, е ангажиментът, уменията и финансовите ресурси, нужни, за да използваме тези средства. Тази среща има за цел да даде сила на отделните държави да предприемат необходимите практически стъпки на национално ниво.”

Д-р Готфрийд Хирншал, директор на Департамента за ХИВ/СПИН и Световната хепатитна програма към СЗО, заяви: „От световните доклади за ХИВ видяхме какво може да се постигне, когато правителства, гражданско общество, международни организации и частният сектор работят заедно, за да осигурят превенция и медицински услуги на тези, които се нуждаят от тях. Сега е време всички да се обединим и да работим заедно за елиминирането на вирусния хепатит като една от основните заплахи за общественото здраве.”

В световен мащаб вирусният хепатит убива повече от 1.4 милиона души годишно или 4000 души на ден, а повече от 400 милиона са заразени с хроничен хепатит В или С.