Expo World

Целият свят в едно изложение

Музеят на Гинес в Дъблин – туристическа атракция на Европа

За туристите няма нищо по-вълнуващо от чаша тъмчно пиво в някой ирландски пъб

Музеят на Гинес в Дъблин е най-голямата туристическа атракция на Европа. Той запознава туристите с историята на компанията от нейното създаване до наши дни. Той е приел 13 милионния си посетител. Заведението е получило престижната награда от World Travel Awards, съобщи Daily Mail.

Бирата „Гинес” е националната напитка на ирландците. Дори и да не сте почитател на тъмното пиво, това е мястото, където няма как да пропуснете както да дегустирате, така и да разберете на какво се държи успеха на производството й. От тази бира всеки ден се продават по 10 милиона халби в 150 страни по света.
Гинес е една от най-успешните марки бира в света. Годишният обем на продажби възлиза на 850 млн.литра.
Преди два века и половина Артър Гинес, син на местен земевладелец, поеме управлението на малката пивоварна “Сейнт Джеймс гейт” в Дъблин.

Той подписва договор за наем на пивоварната за 45 паунда годишно за срок от… 9000 години. Така през 1759 г. се ражда легендарната марка и една от най-големите истории за успеха в Ирландия.

Прочутата ирландска пивоварна „Гинес“ (Guinness) някога била най-големият работодател в Дъблин. До преди стотина години един от всеки десет жители на Дъблин или е работел за „Гинес“, или е бил издържан от някой неин работник. Компанията била класически пример за работодател покровител – тя строяла за работниците си жилища на достъпни цени, осигурявала им пенсии, здравни помощи и подкрепа в образованието много преди тези неща да станат естествени социални придобивки в Европа. Служителите й имали право и на безплатна бира, разбира се.

С консолидацията на производството на напитки обаче компанията става по-модерна и сега много по-малко дъблинчани произвеждат много повече от прочутата марка. И ако вкусът на тъмната течност е запазен и непроменен вече два века и половина, много малко други неща, свързани с името „Гинес“, са се съхранили непроменени до днес. Именно затова ирландците са направили музей на националната си напитка – Музея на бирата „Guinness”

В западната част на Дълбин, в бившите работнически предградия, е музеят на националната гордост – бирата Guinness. Той се намира на същото място където през 1759 г. Артър Гинес е основал своята пивоварна. Но днес вече мястото Сейнт Джеймс Гейт е в сърцето на ирландската столица.

Музеят използва за своя сграда първата бирена фабрика и е разположен на цели седем етажа. Създателите му са вложили доста въображение, за да ги запълнят с интригуваща атракция. Затова тук има мостри от всичко, свързано с производството на тъмната бира. Могат да се видят дори водопади от пречистена вода и халета с ечемик. Това са две от четирите натурални съставки в рецептата Гинес. Останалите са хмел и мая. Както при повечето бири, ечемикът е направен на малц, но част от него е добит на пара, а значителна част е изпечена, за да придаде тъмния цвят и характерен вкус. Бирата Гинес съдържа само 1460 килоджаула на литър, което е по-малко енергийно съдържание спрямо същото количество обезмаслено мляко или портокалов сок. В музейната експозиция могат да се видят най-добрите моменти от историята на създаването и пазарното налагане на прочутата марка. Освен пазител на историята в музея се пазят около 14,3 млн., пинта бира ” Гинес”.
Дъблин е дружелюбен град, който се развива с бързи темпове. Днес вече го наричат „Келтския тигър”. За туристите няма по-голямо удоволствие от разходката пеш, разговорите с местните хора и вкусът на чаша тъмна бира в някой ирландски пъб.