Expo World

Целият свят в едно изложение

Русенци се оплакват от стомах, черeни дроб, нервност и безсъние

30% от жителите на най-големия дунавски град са отдават на тютюнопушенето

На 14-ти септември, понеделник,  на площад “Свобода” в Русе, се проведе четвъртата анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“.

Първите три спирки на проучването бяха в Бургас, Стара Загора и Варна.

 

Успоредно с анкетата за самопопълване в десетте града, можете да отделите 1 мин от времето си и да попълните онлайн анкетата на адрес www.ahd.bg

Целта на организаторите е, максимален брой анкети да преминат към софтуера за обработване на резултатите. Само тогава, те ще са точни и изчерпателни и ще изобразят максимално ясна картина на действителното състояние на здравния статус на българна.

 

 

 

През целия ден, гражданите на Русе даваха своя принос, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

 

Оказа се, че жителите на най-големия ни крайдунавския град, се отдават най-страстно на тютюнопушенето – 30 % признават, че са подвластни на вредния навик, в сравнение с 20 % за Варна. В Русе  са и най-обездвижени – 38 %, като в другите три града процентът е под 30. Оказва се още, че всеки 4-ти русенец е с наднормено тегло, а близо 40% във възрастовата група 25-35 г. употребяват редовно алкохол. Голяма е разликата в тази група с Варна, където само 3,9 % от анкетираните са отговорили положително на въпроса.

 

Вредни навици и фактори

 

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, при русенци става ясно, че:

– Най-висок процент са подложени на ежедневен стрес – 42%;

– Тези, които намират, че не се движат достатъчно са 38% от анкетираните;

– 24,7% смятат, че не се хранят правилно;

– 30% на възраст 25-45 години пушат.

 

Определят ли се като здрави русенци?

 

Половината от анкетираните в Русе се определят като здрави, като за сравнение, във Варна са 72,2 %. За да помогнат на здравето си, 53,3% от русенци заявяват, че биха искали да имат повече време за почивка, а 50% биха спортували.

 

От какво се оплакват хората в Русе?

 

30% от анкетираните в Русе се оплакват от проблеми със стомаха и черния дроб, затова пък цели 65,3 % не знаят, че чрез профилактика, тези проблеми могат да бъдат облекчени значително.

 

 

 

Някои от причините за проблемите са честият прием на антибиотици, натравяния, бактериални и вирусни инфекции. Те нарушават нормалната чревна флора, която се възстановява с приема на лактобацили, познати като пробиотици.

 

Друга причина е липсата на ензими, породена от стрес, нередовно и непълноценно хранене, честото посягане към junk food. Недостатъчен прием на храни съдържащи ензими като ядки, варива, цитруси, също могат да допринесат за стомашния дискомфорт. При липса на ензими, храната не се разгражда и се нарушава моториката на червата. Получават се подуване, газове и забавен метаболизъм.

В черния дроб се обработват и разграждат веществата, които приемаме. Чернодробните ензими са тези, които вършат „черната работа“ по разграждането. Злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, лекарствата, както и някои вируси и паразити, могат да предизвикат увреждания на черния дроб. Специалистите съветват – диета и допълнителен прием на природни екстракти, съдържащи ензими, които макар и естествена част от храносмилателната система, често се оказват в недостатъчно количесто. Билковата терапия също може да помогне, но за избягване на съмнения е препоръчително да посетите Вашия лекар.

 

На второ място в Русе, се нареждат хората страдащи от нервност, раздразнителност и безсъние.

Основните причини за тези състояния са стрес, нарушен режим сън-почивка, преумора, социални фактори, прием на невро-стимуланти, алкохол, тютюнопушене.

Специалистите съветват да обърнете сериозно внимание на тези симптоми, защото те свидетелстват за фактори, които могат да отключат много по-сериозни проблеми, които често са необратими.

Посетете лекар и психотерапевт. Те ще открият причината и ще ви назначат режим и лечение.

Симтомите при нервност, раздразнителност и безсъние се повлияват добре от валериан, мента, глог, маточина, жълт кантарион, мак, витамин В6, мелатонин. Тези природни екстракти отпускат, релаксират, не водят до пристрастяване, но това, което трябва да знаете е, че те действат с натрупване, а не с еднократен прием.

 Следващата спирка на проучването е на 18 септември – петък, в град Пловдив.

 Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.