Expo World

Целият свят в едно изложение

Семействата в сърцето на Европа

VI Европейски конгрес на Европейската федерация на асоциациите на семейства на хора с психични заболявания

На 19 септември 2015 г. (събота) от 14:00 часа в хотел „Рамада“ – София ще бъде открит VI-ят Европейски конгрес на Европейската федерация на асоциациите на семейства на хора с психични заболявания (EUFAMI). Събитието се провежда за първи път в България и ще бъде посветено на темата „Когато Западът срещна Изтока“, със специален фокус върху „Семействата в сърцето на Европа“.

          Конгресът ще се проведе в периода 19-20 септември 2015 г. и е насочен към ангажирани с проблемите на психичното здраве организации, медицински специалисти и близки на пациенти.

          По време на събитието Европейската федерация на асоциациите на семейства на хора с психични заболявания ще представи резултати от Европейско проучване, проведено сред хора, грижещи се за пациенти с психични проблеми, а Експертната платформа за психично здраве с фокус върху депресията (EPD) ще представи стартирането на български информационен уебсайт за семействата на хора с психични заболявания – DepNet.

          Програмата на събитието включва пленарни и работни сесии с водещи експерти от всички части на Европа, като представители за България ще бъдат д-р Михайл Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация за България, доц. Христо Хинков, представител на Национален център по обществено здраве и анализи, както и други експерти и журналисти.

          В рамките на Конгреса ще се проведат и интерактивни работни групи, които ще бъдат посветени на темите за менталното здраве, семейното образование и обучение, грижата за полагащия грижи, здравните проблеми при застаряващите семейства и преминаването от институционална грижа към грижа в общността. Организаторите предвиждат кръгла маса на тема „Семействата в сърцето на Европа –  перспективи“, както и работна сесия, посветена на работата със социалните медии и българския информационен уебсайт за семействата на хора с психични заболявания.

          Основната цел на Европейската федерация на асоциациите на семейства на хора с психични заболявания е чрез провеждането на този Конгрес е да допринесе за повишаването на информираността относно положението на семействата на хората с психични заболявания в България и съседните страни.