Expo World

Целият свят в едно изложение

Магията на Женевското езеро

В продължение на векове неверотната красота е привличала музиканти, поети, художници

Женевското езеро е второто по големина сладководно езеро в Централна Европа. Езерото има форма на полумесец, дълго е 73 km и достига до 14 km ширина, а в най-дълбоката си точка е 310 m. Формата на езерото е разкривена при Ивоар на южния бряг, което прави възможно разглеждането му като Голямо езеро (Grand Lac) на изток и Малко езеро (Petit Lac) на запад.
Женевското езеро е разположено по течението на река Рона, която извира от ледник източно от него, тече през кантона Вале, навлиза в езерото при Вилньов и бавно тече към изхода си при Женева.

Езерото Леман и в минали времена ,и сега е било притегателен център за хората със своята красота и романтично излъчване. Разходката по кейовете край езерото са изключително релаксиращи. Можете просто да се насладите на красотата на водите му или да се загледате като хипнотизирани във фонтана, който изригва от самото езеро. И една интересна подробност. Дълбоко под водите на Женевското езеро се намира част от Големия андронен ускорител (най-големият и мощен ускорител на частици в света, предназначен за ускоряване на протони и тежки йони).
За улеснение на хората, около самото езеро са направени паркинги-тераси, където може да спреш, да се облегнеш на перилата, да погледнеш през далекогледа или да поседнеш на симпатичните дървени масички, за да съзерцаваш езерото на фона на величествените Алпи. Почти през цялата година се вижда снега по билото на планината и човек се чувства сякаш е застанал пред картина на гениален художник. Гледка, която наистина спира дъха!

Женевското езеро е един от символите на Швейцария, както часовниците, банките и принципите на невмешателство..

Малките, уютни селца вече са се превърнали в красиви за живот и туризъм градчета, напълно подходящи за съвременните хора. 

В продължение на векове именно Женевското езеро  е било притегателен център на поети, писатели, музиканти.

Аристократите днес, както и преди години са привлечени към един от най-красивите градове на езерото – Лозана.

Градът е основан като келстко селище, превърнато по-късно в римски военен лагер. Градът е седалище на Международния олимпийски комитет. Интерес представляват Музеят на олимпийското движение; готическата катедрала от 12 век; Плас дьо ла Палюд”; сградата на Кметството; Фонтана на Справедливостта; Пале дьо ла Рюмин; замъка Сен-Мер; водопадите Трюмелбах и Щаубах.