Expo World

Целият свят в едно изложение

Дефинират кое е медицинска или лекарска грешка

Москов предлага рейтинг на болниците

images

Министерство на здравеопазването иска да направи рейтинг на болниците. Това става ясно от проекта на ведомството за Национална здравна стратегия 2016-2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане.
Рейтингът ще се прави по обективни показатели, изработени от министерството и подопечните му агенции. Класацията ще се публикува ежегодно на специален сайт. Срокът за реализирането й е 2018 г., пише “Стандарт”.
На 100% да се плащат най-евтините лекарства за социално значимите заболявания. Това предвижда още проектът за Национална здравна стратегия 2016-2020.
Сред тези диагнози със сигурност ще попаднат онкологичните и сърдечносъдовите. Освен това министерството залага да въведе и механизъм за генерично заместване на лекарствата.

В стратегията се предвижда да се изготви система за оценка на качеството и безопасността на лечение. Ще се дефинира какво е медицинска или лекарска грешка и ще се създаде електронен портал за отчитането им.
С друга скала за “оценка на резултатите от болничните дейности” пък ще се обвърже заплащането на медиците. То ще се извършва по “бонус-малус” система, която трябва да е въведена до 2018 г.
Също така през 2016 г. ще се въведе нова система за акредитация на болниците, а през 2017 – за финансирането им. В стратегията е дадена и финансова рамка. Според нея средствата за здраве за догодина ще бъдат 3.95 млрд. лв. или с 400 млн. лв. повече в сравнение с тази. До 2020 пък здравните власти залагат бюджетът на касата и министерството да стигне общо 4.4 млрд. лв.

 

Източник: www.dnes.bg