Expo World

Целият свят в едно изложение

Дефинират кое е медицинска или лекарска грешка

Москов предлага рейтинг на болниците

Министерство на здравеопазването иска да направи рейтинг на болниците. Това става ясно от проекта на ведомството за Национална здравна стратегия 2016-2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане.
Рейтингът ще се прави по обективни показатели, изработени от министерството и подопечните му агенции. Класацията ще се публикува ежегодно на специален сайт. Срокът за реализирането й е 2018 г., пише „Стандарт“.
На 100% да се плащат най-евтините лекарства за социално значимите заболявания. Това предвижда още проектът за Национална здравна стратегия 2016-2020.
Сред тези диагнози със сигурност ще попаднат онкологичните и сърдечносъдовите. Освен това министерството залага да въведе и механизъм за генерично заместване на лекарствата.

В стратегията се предвижда да се изготви система за оценка на качеството и безопасността на лечение. Ще се дефинира какво е медицинска или лекарска грешка и ще се създаде електронен портал за отчитането им.
С друга скала за „оценка на резултатите от болничните дейности“ пък ще се обвърже заплащането на медиците. То ще се извършва по „бонус-малус“ система, която трябва да е въведена до 2018 г.
Също така през 2016 г. ще се въведе нова система за акредитация на болниците, а през 2017 – за финансирането им. В стратегията е дадена и финансова рамка. Според нея средствата за здраве за догодина ще бъдат 3.95 млрд. лв. или с 400 млн. лв. повече в сравнение с тази. До 2020 пък здравните власти залагат бюджетът на касата и министерството да стигне общо 4.4 млрд. лв.

 

Източник: www.dnes.bg