Expo World

Целият свят в едно изложение

С Дионисиево шествие откриват Дефиле на младото вино

Председателят на народното събрание Цецка Цачева ще открие официално Седмото издание на престижния форум

Седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино” ще бъде официално открито на 27 ноември от 14 часа с официална церемония, предхождана от традиционното Дионисиево шествие по Главната улица на Пловдив. Гости на събитието ще бъдат Цецка Цачева, Председател на Народното събрание, депутати, представители на Министерство на туризма,Националната лозаро-винарска камара, Европейския рицарски орден на виното и други. На откриването, което ще се състои на сцената на Лапидариума в Стария град ще  бъде даден символичния старт на консумацията на младо вино с отваряне на „Бъчвата на младото вино“. Дегустациите, представящи 26 водещи винопроизводителя от цялата страна, разположени в 12 емблематични места в Стария град, ще се проведат в петък, събота и неделя от 11:00 до 18:30 часа.

Културната програма, предшестваща дегустациите, наречена „Дни  на младото вино” вече започна с представянето на редица събития като лекции, спектакли, концерти, изложби  и филмови прожекции, всички те със свободен вход за посетители. За пръв път в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винен тур с музика на живо, по време на който в избрани клубове в Пловдив, посетителите ще могат да дегустират вина, под музикалния съпровод на разработен за събитието джаз репертоар с фолклорни елементи, изпълняван на китара и гъдулка от музикантите Добромир Велев и Богдан Ганев. Винения тур ще стартира в 18, 30 часа в сряда, 25 ноември.

На 26 ноември от 19.00 часа в рамките на съпътстващата културна програма на Римския стадион ще се състои премиерата на специално създадения за „Дефиле на младото вино“ спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното“. На него ще присъстват като специални гости г-н Фредерик Галтие, който е  директор “Международни комуникации“ на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles. Той заедно с Меглена Михова  от фирма „Пробежекс“  – официален партньор на конкурса за България, ще приветстват пловдивчани и гости на града и ще анонсират конкурса, който ще се проведе в Пловдив през пролетта на следващата година. 

 Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 28ми ноември в ресторат „Сол и пипер“.

Тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ съвпада с провеждането на  Седмата международна среща на туроператорите в Пловдив, която ще събере представители на туристическия бранш и медиите от повече от 90 компании и над 17 държави. В програмата на участниците в срещата е включено посещение на Дефиле на младото вино, което ще допринесе за допълнително популяризиране на събитието като като част от националния туристически календар.

„Дефиле на младото вино“ се оганизира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и  институциите свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: Кривицки и Сие, Обединена Българска Банка, „Техно Акташ” АД, „Актуал Индъстис” ООД, „П и М Консултинг” АД, БАСФ АД. Партньори на събитието са ресторант „Чили” и Вода „Клисура”.