Expo World

Целият свят в едно изложение

Над 280 млн.лв. са инвестирани за ремонт на центрове за лечение на онкологични болести в страната

Догодина стартира пълно обновяване на центровете за спешна помощ в страната със 160 млн.лв. от европейските фондове

Над 280 млн.лв. са инвестирани по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. за модернизиране и оборудване на центрове за лечение на онкологични заболявания в  40 здравни заведения в страната. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на откриването на център за ранна диагностика и профилактика на онкологични  заболявания към УМБАЛ „Александровска“. На събитието присъства министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. 

Министър Павлова отбеляза, че благодарение на премиера Бойко Борисов през 2009 г. е взето решение да се направи интегрирано целенасочено финансиране за цялостно оборудване и ремонтиране на специализираните центрове, свързани с онкологията и лечението на онкологичните заболявания. Инвестицията покрива 16 държавни болници  и 21 общински здравни заведения в цялата страна. Те са снабдени с високотехнологична, високоспециализирана апаратура, с което е завършен целият цикъл. „Осигурихме цялата налична, специализирана и модерна апаратура, с което вече спестяваме пътуването в чужбина, за да се лекуваме“, каза още министър Павлова.

Регионалният министър информира, че в новия програмен период  2014- 2020г. по ОП „Региони в растеж“ са осигурени 160 млн.лв. за реформа в сектора за спешна помощ. Включени са над 200 населени места в страната, в които има спешни центрове, включително поделения в най-малките населени места, които са  отдалечени от областните центрове или са в труднодостъпни  планински райони. Те ще  получат комбинация от финансиране за ремонт на центровете,  ново специализирано оборудване, ще бъдат доставени и  400 нови линейки. „Така ще имаме завършеност на всички центрове за спешна медицинска помощ“, обясни министър Павлова. Тя изрази очакване проектите да стартират още през следващата година.

Министър Лиляна Павлова изказа благодарност на ръководството на УМБАЛ „Александровска“ за доброто изпълнение на  сложния проект, включващ доставка и монтаж на 36 нови апарата за над 19 млн.лв.  Министърът информира, че лечебното заведение ще бъде подкрепено от финансовия инструмент „Джесика“, за финансиране на нов проект, включващ допълнителен ремонт и оборудване.  „Поздравявам Ви с новата придобивка и апаратура. Да спасявате повече човешки животи. Вашата професия е най-благородната, ние Ви вярваме  и всички разчитаме на Вас“, бяха пожеланията на министър Павлова към ръководството и служителите на столичното здравно заведение.