Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Китай в София

Съвременен Китай-нов, вълнуващ, модерен

Китай (Китайска народна република)  е държава, разположена в Източна Азия. Много са причините да всички добре да познаваме Китай. По площ е на четвърто място в света след Русия, Канада и САЩ, а по население е първа. През последните години Китай се превърна в търговски гигант – той е петият в света износител след САЩ, Германия, Япония и Франция.В много отношения развитието на страната се е определяло от географията и. В Китай има пустини, планини и плодородни долини. Той съчетава, както най-високите, така и най-ниските точки на Земята.

Поради екзотиката си в последно време много туристически агенции предлагат и оферти до Китай.

В много градове доминират небостъргачите, а търговските центрове са пълни с най-новите западни марки. От друга страна разпространението на мобилните телефони и компютрите се засилва през последните години и сега в страната има 90 милиона души, които използват Интернет, в сравнение с 20 милиона през 2000 година.

Трудно е да се определи кога и как се е зародила китайската цивилизация. Но едно е сигурно- тя е на повече от 4000 години. Счита се, че Шан (ин) е първата китайска държава основана от династията Шан около 18 век пр.н.е. и просъществувала до около 11 век пр.н.е.

Съвременен Китай  е нов и вълнуващ, едновременно блестящ и тъмен, богат и беден, развиваща се страна и велика сила. За последните 30 години, Китай се превърна в незаменима част от днешния свят, в име, което внушава едновременно неразбиране и очарование, в страна, която съчетава в себе си копиране от Запада и негово пълно противоречие. Страната се самоизмисля наново, превръща се в нещо различно с всеки изминал ден. Днешен Китай  строи с небивал размах. Поднебесната империя се превърна във фабриката на света, на страна, заслужила правото да бъде домакин на Олимпийските игри.

 

 

 • Столица: Пекин
  Най-голям град: Шанхай
  Официален език: китайски
  Население: 1 360 445 010
  Площ: 9 596 960 кв. км
  Валута: юан (CNY)
  Интернет домейн: .cn