Expo World

Целият свят в едно изложение

Почетно консулство на Колумбия в София

Страната се гордее с Габриел Гарсиа Маркес и „Сто години самота“

  • Почетно консулство на  Колумбия в София

Почетно консулство
жк Яворов, бл. 43, вх. Б, ет. 3
1111 София
E-mail: abc@inet.bg

Колумбия е държава в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад. Столицата е Богота. Населението на столицата е 6 834 000 души, което я прави 30тият най-голям град по население в света и 4тия в Южна Америка след Сао Паоло, Бразилия ; Буенос Айрес, Аржентина и Лима, Перу

Културата в района на Колумбия е съществувала поне едно хилядолетие преди новата ера.

 

С обща площ от 1 138 910 км2 Колумбия е четвъртата по големина държава в Южна Америка след Бразилия, Аржентина и Перу. Тя е единствената на континента, която има брегове както на Тихия, така и на Атлантическия океан (Карибско море). Климатът е екваториален и субекваториален , но е под влиянието на Андите и е по-хладен към планините.

Населението на Колумбия е 44 379 598 души (2007). 90% от населението са католици, а 10% определят за себе си, че изповядват друга религия. Годишния приръст на населението е 1.433% (2007), което и отрежда място сред страните със среден годишен прираст на населението.

Колумбия е на 4 място по население в Америка след САЩ, Бразилия и Мексико. По-голямата част от него е концентрирана в централната и западна част на страната.Икономиката на Колумбия е пета по сила в Южна Америка и от 1995 г насам има среден годишен растеж от 5.5%.

В литературата най-известното колумбийско име безспорно е Габриел Гарсия Маркес, който с неговия шедьовър Сто години самота печели Нобелова награда през 1982 г. Големи имена в съвременната световна литература са и Фернандо Вайехо, Алваро Мутис и Херман Кастро Кайседо, който е на второ място след Маркес по продадени книги от колумбийски автор.

В музиката Колумбия може да се гордее с две световни звезди – Шакира и Хуанес. И двамата са печелили в кариерата си Грами.