Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Корея Северна в София

Страната на утринната свежест

Посолство на Корея Северна в София

 

кв. Дървеница,  ул. Софийско поле, 3
София 1000
тел.:  (02) 975 33 40, 974 61 00
факс: (02) 974 55 67, 974 61 11
E-mail: saebyolkк@yahoo.com

 

 

Северна Корея (Корейска Народно-демократична Република) или както още е известна като „Страната на утринната свежест“  се намира в северната част на Корейския полуостров. На север граничи с Китай и Русия, а на юг с Корея. На изток е Японско море, а на запад – Жълто море. Тази страна е разположена насред най-динамично развиващата се част от света, но въпреки това не поддържа активни икономически връзки със своите богати съседи. Това със сигурност се отразява негативно на нейната икономиката.

 Северна Корея има умерен климат с доста горещо лято и студена и снежна зима. Температурите варират от (-3) °C през януари, до около 29 – 30 през месеците юли и август. Най-добрите месеци за туризъм в Северна Корея са май, юни и септември. Юли и август са не само твърде горещи, но и много влажни. Тогава е сезонът на мусоните в Северна Корея. Валежите са много обилни и чести. Иначе през май, юни и септември температурите са идеални – между 20 и 27°C плюс много слънце.

Северна Корея е известна в целия свят със своята политика и система на управление, но тази държава има и една друга изключително пленителна страна, която е много по-малко позната дори и на върлите почитатели на пътуванията и туризма. „Страната на утринната свежест“ напълно заслужава това име, защото има красива и живописна природа, която наистина ще ви очарова. Северна Корея е много зелена страна. Природата на Северна Корея е толкова различна през четирите сезона, че просто е неузнаваема. През пролетта всичко цъфти и се раззеленява. Живота се възражда и въздуха се изпълва с аромати от всякъкви дървета, цветя и храсти. През лятото всичко е покрито с гъста зеленина. Топлото време и обилни валежи правят растителноста много пищна. Тогава природата е във върховата си форма. През есента всичко се покрива в златисти нюанси.

Пхенян е сърцето на културния, икономически и социален живот на Северна Корея. Градът от съветски тип има население от 3,3 милиона души, но въпреки това ще ви се стори някък тих, празен и спокоен. Причината е, че по улиците не се виждат почти никакви коли. Всъщност много малко хора имат собствен автомобил и това са главно хората от властта. .

.

Северна Корея е сред най-бедните страни в света, но истината е, че вървейки по улицата това не изглежда съвсем така. Поне не от пръв поглед. Ще ви направи впечатление колко е чисто. Инфраструктурата е сравнително добра, градинките поддържани… изобщо всичко изглежда съвсем нормално, а паметниците са на всякъде.