Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Ливан в София

В Бейрут хората искат да възстановят имиджа на града като мегаполис

  • Посолство на Ливан в София

ж.к. Изгрев, ул. Фредерик Жолио Кюри, 19, бл. 155, ап. 13
1087 София
тел.: (02) 971 27 23, 971 27 34
а Ливан

До средата на 70 – те години на миналия век Ливан е една от най – бързо развиващите се страни в Близкия Изток. Нещо повече, в този регион на света това е най – привлекателната туристическа дестинация. Наричат ЛиванШвейцария на Изтока„, а столицата Бейрут – „Близкоизточния Париж„. Една вълнуваща приказка тегли по това време като магнит хиляди туристи от целия свят: сутрин на ски, на обед – на плаж, вечер – една от 1001 – те нощи на Шехерезада…

През април 1975 г. приказката свършва. Едно от най – красивите места в света се превръща в барутен погреб. Започва дълголетната гражданска война, окупация от Израел, от Сирия…Резултатът: 90 000 жертви, 800 000 емигранти в чужбина.

Днес в Ливан цари мир. Страната полага усилия да върне предишното си водещо място като финансов, търговски и обслужващ център в региона. Каквато роля винаги е имала от векове – да свързва Африка и Близкия изток. В Бейрут отново пулсира живот и желание на местните хора да възстановят познатия облик на града като блестящ метрополис.

Ливан се радва на красива природа. Макар и все по – рядко, но още цъфти прочутият ливански кедър. Зеленото море от пинии и борове прави Ливан най – богатата на гори страна в Близкия Изток. А прекрасният бряг на Средиземно море е привлякъл още в древността мореплавателите финикийци да основат знаменити в миналото градове като Тир, Библос, Сидон……, които днес са едни от най – интересните туристически дестинации на Ливан. И до днес античният Библос се смята за един от най – старите градове в света. В долината Бекаа се издига един от най – величествените храмове и комплекси от римската епохаБаалбек, считан за Акропола на Източното Средиземноморие.

В Ливан днес живеят 3,8 милиона души. 93 % от тях са араби. А официално признати са 18 религиозни групи, от които 60 % са мюсюлмани / шиити, сунити и др. /. Най – голямата християнска общност в Ливан съставляват маронитите / християни – католици /, дошли по тези земи още през VII в. сл. Хр.

Ливан е известен със своята прекрасна кухня, а от сорта „Сира“ ливанците произвеждат превъзходно вино