Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Македони яв София

Много от градовете в тази бавканска страна са запазии старинната историческа атмосфера

  • Посолство на МАКЕДОНИЯ в София

ж.к. Изгрев, ул. Фредерик Жолио Кюри, 17, бл. 2, ап. 1
1087 София
тел.: (02) 870 15 60, 870 50 98
факс: (02) 971 28 32
E-mail: maked@bgnet.bg, todmak@bgnet.bg

Македония е малка страна, разположена в сърцето на Балканския полуостров. Граничи със Сърбия, България, Гърция и Албания. Заема територия от само 25 333 кв.км., но местоположението и е кръстопътно и изключително благоприятно. По-голямата част от територията на страната е заета от планини. По-голямата част от годината планинските върхове са покрити със снежна шапка. Най-високият връх в Македония е Голем Кораб, разположен в планината Кораб. Той е висок 2 760м. Македония е покрита с гъсти широколистни, смесени и иглолистни гори, а по-ниските райони на страната са заети основно от обработваеми земи.

Символ на Македония е Охридското езеро. То се смята за едно от най-красивите езера в Европа. Малка част от езерото е разположена на територията на Албания, но по-голямата част е в Македония. В по-голямата си част езерото е заобиколено от зелени планини, а често склоновете им се спускат стръмно към спокойните езерни води. Охридското езеро е доста дълбоко. На места водите му достигат дълбочина от 288 метра. На изток от Охридското езеро се намира Преспанското.

Македония има население от около 2 000 000 души. От тях около 600 000 живеят в столицата Скопие, която се явява най-големият, развит и динамичен град в страната.  В Македония има градове, в които духът на миналото, културата и традицията направо се носят като аромат във въздуха. Такива са Струга, Битоля и най-вече перлата на Македония – Охрид. Тези градове са важни туристически центрове и пътуването ви до тази малка балканска страна няма да е пълно ако не се потопите в старинната им атмосфера.

Недалеч от Струга се намира най-красивият и известен град в страната – Охрид. Той има население от около 55 000 души. По-голям е от Струга и е най-важната туристическа дестинация в Македония. В северната част на Охрид има няколко малки, но много хубави плажа, които през топлото и слънчево лято се пълнят с посетители и гости на града. Старият град на Охрид ще ви плени с романтичната си атмосфера. Близо до брега стръмни и тесни улички криволичат сякаш без посока, а около тях старинни къщи позират пред фотоапаратите на хилядите туристи. Тук всичко изглежда така сякаш времето е спряло много отдавна. Ритъмът на живот е спокоен, а старите културни и семейни ценности все още са много важни и ценени. Македония и особено околностите на Охридското езерото се считат за едно от най-важните места за християнството в Европа. Тук ще откриете наистина хиляди църкви, параклиси и манастири, но някои от тях като църквата Свети Климент и Панталеймон, Света София и манастирът Йоаким Осоговски няма как да пропуснем. Сред най-важните забележителности на Охрид са също Самуиловата крепост, както и Робевата къща. Охрид, както виждате е много повече от красива природа и красиви гледки към Охридското езеро. Той е символ на култура. Градът е много важен исторически център.