Expo World

Целият свят в едно изложение

Посоство на Малта в София

Малта – слънце и спокойствие

  • Посолство на МАЛТА в София

бул. Васил Левски 92, ет. 2
1504 София
тел./факс: (02) 843 98 61
E-mail: info@smom-sofia.com

Малта е една от исторически най-значимите страни в Европа. Макар и най-малка по площ и население, тя пленява със своята идентичност и древна история.

Със Сицилия на север и Северна Африка на юг, Малта създава отлична външна политика и макар и малка успява да поддържа добро темпо на развитие, което й позволява да стане част от Европейската общност.

Остров Малта е най-големия с площ около 240 кв км, където живее по-голямата част от населението и където е съсредоточено развитието на промишлеността, производството, туризма. Тук се намира и столицата Валета.

Туризмът е изключително развит целогодишно. Красотата на архипелага, на необятното море и запазените исторически забележителности са магнит за запалените пътешественици. Още с пристигането на летището в Малта, всеки може да усети осезаемо топлото посрещане и любезните маниери на местните хора.

В близост до Валета се намира и туристическият квартал Слиема, където са разположени едни от най-красивите туристически хотели в Малта. Тук са и „шопинг центровете” на известни и местни марки.

От първи януари 2008 години валутата е Евро, а като част от Европейския съюз,  Малта е свободна зона за пътуване за жителите на страните от съюза само с лична карта.

Любима дестинация на всички туристи е както столицата Валета, така и запазената стара столица на Малта – Мдина. Населението е запазило всяка частица от древния град, за да съхрани духа на старата епоха. В центъра на старата столица се простира и старинна катедрала.

 

 

Новата столица е определено най-оживеното кътче в целия остров. Там са всички административни сгради, както и големите центрове и музеи. Като островна страна и островна столица всички улици са под наклон и съпътстващите ги много, много стъпала…

Всички заведения и магазини са идържани в старинен стил в столицата. Населението е изключително религиозно и на всяка улица има голяма църква или катедрала. По същата причина повечето от сувенирите са на религиозна основа. В Малта се изповядва католицизъм.

Времето целогодишно е топло. Най-горещите периоди са Юли-Август,когато нормалната температура е 39-40 градуса. Тогава е и летния сезон.

Едно от най-вълнуващите преживявания е пътешествието с лодка (корабче). По крайбрежието има безброй много фирми,чакащи туристи за околомалтийска обиколка.В корабчето има тур на три езика и обикаля всяко кътче около малтийския остров. Добра възможност да се видят едни от най-скъпите яхти, както и катамарана,пътуващ до Сицилия за 40 минути.