Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Мароко в София

Мароко – симфония от географски и исторически забележителности

  • Посолство на МАРОКО в София

кв. Лозенец, ул. Червена стена, 1, вх. 1, партер
1421 София
тел.: (02) 865 11 26, 865 11 37
факс: (02) 865 48 11
E-mail: ambmarsofia@mbox.contact.bg 

Кралство Мароко е разположено в Северна Африка на площ от 446550 кв.км. и население над 34 милиона и е със столица Рабат/2 мил.ж./ . Официален език е арабски, но почти навсякъде се използва и френски. Парична единица –  марокански дирхам, пощенски код +212. Мароко граничи с Атлантическия океан, прохода Гибралтар, Средиземно море, Алжир , Мавритания и Западна Сахара.  Характерно за Мароко са пустинята Сахара- доходен бизнес за много мароканци, Атласките планини с най-висок връх Тубкал/4165 м./, с двата автономни испански града на африканска територия – Сеута/77000 хил. ж./,разположен срещу Гибралтар и Мелиля/66000хил.ж./, разположена срещу Малага-царство за търговци и контрабандисти и разбира се гр. Агадир със своите прекрасни плажове. Най-голям град е Казабланка /около 4 мил.жители/,но доста интерестни и известни са градовете Маракеш,Фес, Танжер,Тетуан, Мекнес,Уарзазат,Сафи и др.В Рабат се намира мавзолеят на Мохамед V, последният султан и първият крал на Мароко след получаване на независимостта от Франция,дядото на сегашния крал. За изработване на мавзолея е използвано 14 т. злато, а конструкцията му  наистина е  внушителна.  Столицата на Мароко -Рабат е чист и приветлив университетски град с много кафенета и ресторанти,където най-често се пие зелен ,пресно набран чай -нана и по-рядко кафе и се консумира кус-кус с агнешко месо или печени пилета. В Мароко не се продават замразени пилета. Обикновено те се обработват пред купувача и са готови за печене или готвене.

 

Една от най-големите джамии в света е Хасан ІІ в Казабланка, където за построяването и се е взело част от Атлантическия океан. Доста красива и архитектурно издържана, тя привлича хиляди вярващи мюсюлмани.  Горещините през лятото са много големи /40-45 градуса на сянка / и затова често ще видите облечени в червено продавачи на вода, накичени с  по десетина медни чаши и мех с вода. Туристите ги използват за атрактивни снимки. 

Мароко се слави с качествени и евтини кожи и кожени изделия, чието боядисване  по древни методи, прави стабилност и устойчивост на цветовете. В Казабланка можете да намерите всичко, изработено от кожа /та нали това е търговският център на Африка/, но не забравяйте да се пазарите за цената, която понякога се удвоява, дори утроява. И двата най-голями града – Рабат и Каза, както я наричат съкратено, си имат своите модерни булеварди и сгради, паркове и градини, хотели и ресторанти.- Перлата на мароканския туризъм си остава Агадир – град с многобройни хотели, дълга плажна ивица и вечно лято, а типичните марокански пазари, в които се стичат търговци от цяло Мароко, са  удоволствие за всички туристи. Хотелите предлагат много атракции и забавления.

 Палмите в Мароко са по улиците, покрай реките и океана, морето, в предпустинните области и техните плодове-фурмите са гордост за мароканците/сладки и едри/. На север се намиратдоста красиви и девствени средиземноморски кътчета, като град Мартил, курортното селище Кабо Негро, гр.Ал Хосейма, а ако искате да се насладите през зимата на сняг,то трябва да се посети гр.Ифран, с многобройните липи по улиците и климат, наподобяващ нашия. През лятото, когато температурата във Фес е 40 градуса, то в потъналия в зеленина и цветя Ифран, тя не надвишава 25 градуса.- Градът на търговията Тетуан е винаги препълнен от туристи и търговци, а улиците му са обсипани със стоки от цял свят, но най- много от Испания. Цените са доста ниски, но човек трябва винаги да се пазари. Има и некоректни търговци, които във всеки чужденец виждат милионер и удвояват или утрояват цената. За туристите е интерестно да се видят и казбите по посока на пустинята Сахара и самата пустиня, и Атласките планини и какво ли не още. Мароко е една симфония от географски и исторически забележителности, която впечатлява всеки.