Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Молдова в София

Страната развива шопинг туризъм

  • Посолство на МОЛДОВА в София

 

 

ул. Г. С. Раковски, 152
София 1087
тел.: (02) 935 60 11
факс: (02) 980 64 75
E-mail: ambasadamd@sofiasat.com

 

Географско положение, граници и големина на Молдова. Молдова е малка страна с площ 33 843 кв.км. Разположена е в Източна Европа. Граничи с Украйна и Румъния (ЕС). Разположена е между 46 и 48° северна ширина и между 27 и 30° източна дължина. Молдова е вътрешноконтинентална страна. Това означава, че няма излаз на море, въпреки че Черно море се намира само на около 20-30 километра от границата.

Население на Молдова. Населението на Молдова е малобройно – около 4,5 милиона жители. Най-голям град е столицата Кишинев, чието население е малко под 700 000 жители. Той се намира в централните части на страната. В Молдова живеят също така и много чужденци, основно руснаци и украинци. Освен тях тук живеят много гагаузи, както и малък брой бесарабски българи. По-големи и важни градове освен столицата Кишинев са Комрат (25 000 жители), Тираспол (160 000 жители), Белци (130 000 жители) и Рибница. В страната се говорят три езика – молдовски, руски и гагаузки. Официален е молдовският.

.

Молдова няма излаз на море и не притежава планини. Това затруднява развитието на туристическата индустрия. Страната има обаче едно друго много атрактивно предимство пред повечето държави в Европа. Тук може успешно да се развива шопинг туризъм. Причината са изключително ниските цени в местните търговски центрове. Същото се отнася и за ресторантите и кафенетата. Цените са невъобразимо по-ниски с държавите в Европейския съюз. На практика това прави Молдова идеалното място ако искате да напълните чантите с изгодни покупки и ако искате да обикаляте по цял ден заведенията без това да ви излезе много солено. Най-атрактивното място за целта е столицата Кишинев. Най-доброто време за туризъм в Молдова е летният сезон от май до септември, когато времето е най-приятно.