Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Монголия в София

Пустинята Гоби и Еленовите камъни са едни от забележителностите на страната

  • Посолство на МОНГОЛИЯ в София

ж.к. Изгрев, ул. Фредерик Жолио Кюри, 25
1087 София
тел.: (02) 865 90 12
факс: (02) 963 07 45
E-mail: mongemb@infotel.bg

 

Монголия е много голяма държава, а нейното име е доста популярно. За самата страна обаче по света се знае малко. Повечето хора свързват Монголия с безкрайните равнини и степи. До голяма степен това е вярно, но далеч не изчерпва истинската същност на тази вълнуваща азиатска страна. Тук е процъфтяла великата империя на Чингиз хан, а някои европейски народи като българите произхождат от земите на днешна Монголия.

По-голямата част от Монголия е разположена на голяма надморска височина. Като цяло страната е заета от високи планини и обширни плата. Най-високата точка е връх Хуйтен, който се издига на височина от 4362 метра в Монголски Алтай, в близост до границата с Китай в най-западните части на страната.

Монголия попада в умерения климатичен пояс. Въпреки това обаче местният климат е доста суров с ясно изразен континентален характер. Летата са много приятни. Летните температури в столицата Улан Батор обикновено достигат до около 23 – 25°C. Зимите са дълги и изключително сурови.

Монголия има развиваща се икономика. Страната е сред най-бедните на континента. Голяма част от населението води номадски начин на живот и живее в палатки, наречени юрти. За икономическите затруднения на страната голямо значение има нейното местоположение. Въпреки че има могъщи съседи, Монголия остава доста изолирана. От една страна икономическото сърце на Русия се намира на хиляди километри на запад, а от друга страна икономическата мощ на Китай е съсредоточена в съвсем друг край на страната, далеч от границите на Монголия. Лошото качество на инфраструктурата, липсата на магистрали и ЖП линии също се отразяват доста неблагоприятно върху състоянието на местното стопанство. Основният източник на доходи за Монголия е износът на мед, флуор, текстил и животинска кожа. Качеството на живот в страната е доста ниско в сравнение с повечето азиатски държави.

Макар че днес е сред най-бедните страни в Азия, Монголия е люлка на внушителна култура, а местните жители са изключително горди със своята история. По времето на Чингиз хан страната разпростряла своите граници от Източна Европа (Балканите) до Тихия океан и от Сибир до Арабско и Южнокитайско море. По онова време Монголия била сред най-великите държави съществували някога и определено била най-голямата по площ. Войните на Чингиз хан препускали на гърба на кон, въоръжени с лък и стрела и всявали страх и уважение във всеки, който дръзнел да се изпречи на пътя им. Славата на Монголия била като фойерверк – горяла силно и ярко, но това не продължило дълго. Малко след като страната достигнала своя връх, вътрешните конфликти започнали постепенно да я дестабилизират. Няколко века след като е достигнала своя апогей, Монголия става жертва на манджурите, които успяват да я завладеят. След повече от два века Монголия отново станала независима държава, но само за да се превърне няколко години по-късно в комунистическа страна – един от най-близките партньори на СССР.

 Монголия е синоним на простор. По-голямата част от страната е заета от огромни по територия планински масиви и обширни равнини, които се простират до където стига погледа.

 Езерото Хьовгьол е разположено сред красивите планински пейзажи на северна Монголия. Намира се на повече от 1600 метра надморска височина. В неговите околности се редуват великолепни борови гори и открити каменисти и тревни пространства.

Не по-малко красиви, но много различни са околностите на езерото Увс.

Еленовите камъни са една от най-значимите забележителности в страната. Представляват скални късове с височина до 4,5 метра. Върху тях има издълбани рисунки и символи. Тези стърчащи насред пустинния пейзаж камъни се издигат на мястото си от над 3000 години. Предполага се, че древните жители по тези земи са ги използвали в своите ежедневни ритуали свързани с погребения и други значими събития, които съпътстват човешкия живот. За съжаление не се знае кой ги е направил, но със сигурност си струва да се видят.

Кога да посетим Монголия? Най-доброто време за туризъм в Монголия са месеците май, юни, юли, август и септември. Тогава температурите в столицата Улан Батор са много приятни – между 15 и 25°C. Май и септември са подходящи също така и за туризъм в пустинята Гоби. Тогава условията за туризъм там са най-приемливи. Иначе времето варира от изключително студено през зимата до неприятна жега през лятото. Все пак е добре да се съобразите и с това, че ако отидете в тези сурови земи за да правите снимки например единствената възможност да намерите сянка ще бъде ако сами си я направите. Същото важи и за зимата. Тогава ниските температури и пронизващият вятър ще направят престоя ви на открито не особено приятен.