Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Полша в София

Страната е притегателен център за много туристи заради богатото си културно и историческо наследство

  • Посолство на  ПОЛША в София

ул. Хан Крум 46
София 1087
тел.: (02) 987 26 10; 987 26 60; 987 26 70
факс: (02) 987 29 39
E-mail: polamba@internet-bg.net 
Web: www.polamba-bg.org

Население: 38 518 241
Говорими езици: полски
Валута: Злота
Часова зона: +1
Столица: Варшава
Главни градове: Лодз, Краков, Вроцлав, Познан, Гданск, Шчечин, Катовице

Страната има площ 312.68 хил. кв. км.

Бурната история на Полша е оставила в наследство интересни стари градове още от 7 век пр.н.е., паметници, руини на замъци и други обекти, единадесет от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Полша има и впечатляващо красива и разнообразна природа. Осем големи планински масива доминират планинския пейзаж по цялата територия на страната. Страната се радва и на дълго крайбрежие по Балтийско море, известно с най-големите пясъчни дюни в Европа. Полша е страна и с голям брой езерни региони, някои от които се състоят от около 3000 естествени езера. Голяма част от това природно многообразие и великолепие на Полша е запазена под формата на девет изключително огромни природни парка, които са идеални за екотуризъм, велотуризъм, катерене, пеши турове, риболов, плуване, каране на ски, наблюдаване на птици, яздене на коне. В Полша не липсват и модерните градове, нощните забавления, съвременните културни прояви.

Освен традиционни полски хотели, тук вече има представители и на доста големи международни вериги, както и специализирани бизнес хотели. За туристите с ограничен бюджет са подходящи различните типове хостели, но задължително преди резервация, хостелът трябва да се провери от гл.т. сигурност и типа гости, които настанява. В Полша се предлагат доста стаи и апартаменти под наем на хотелски начала, както и къщи за гости. Бед & брекфаст обектите също постепенно добиват популярност.

Варшава е най-големият град и столица на Полша.  Градът е разположен по двата бряга на река Висла, като първо е бил населен десния бряг през 9-10 век. Истинският исторически център, около който се е развивал града, се намира на левия бряг на реката. Т.нар. Стар град е мястото с най-голям брой забележителности и основен негов символ е Дворецът на културата и науката, построен след Втората Световна Война. Самият стар център е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, защото е бил напълно възстановен и това сякаш възстановява историята на това място от 13 до 20 век. Тук е разположен и Националният музей на Полша. Варшава има няколко големи и красиви парка. Най-популярен е парк Лаженки с Двореца на вода, амфитеатъра, старата оранжерия. Най-големият парк на града се нарича Скаришевски. Гробницата на Незнайния войн е единственото нещо останало от двореца Саски в едноименния парк. Варшава е дом и на десет големи университета, множество музикални фестивали и такива на модерното изкуство.

Също като Варшава, град Краков е разположен на двата бряг на река Висла. Той е един от най-старите градове на Полша със свидетелства за ранно населяване от 20 000 години пр.н.е. Това е един от най-популярните туристически и образователни центрове на страната. Основната забележителност на града е неговият исторически център, където е разположен хълмът Вавел с едноименния замък и катедрала, няколко характерни готически сгради, Флорианската порта, която е единствената останка от средновековните стени на града. В стария град на Краков има повече от 18 църкви, 4 манастира и над 10 музея в различни архитектурни стилове. Той привлича и с множеството красиви улички, паркове и галерии на класическото и модерното изкуство. Тук се намират паметниците на Мицкевич, Коперник, Папа Йоан Павел II и още около 15 други паметника на именити личности и събития. Казимирец е еврейският квартал на Краков, който добива все по-голяма популярност. Тук могат да се видят около 4 църкви, 14 синагоги и еврейски молитвени храмове.

Гданск е разположен на Балтийско море и е известен като един от най-красивите градове на Полша с впечатляваща и пищна архитектура. Повечето забележителности на града са концентрирани в неговия исторически център. Това са огромната църква Св. Дева Мария (една от най-големите готически църкви в Европа), църквата Свети Николай, църквата Свети Йоан, кралският параклис, археологическият музей, морският музей, музеят с часовниковата кула, фонтанът и статуята на Нептун и много други. Гданск освен исторически град е и важно пристанище. Заедно с намиращите се наблизо Гдиня и Сопот, той оформя т.нар. Триградие или Тройният град. Сопот е известен спа център на Балтийското крайбрежие. Тук се намират най-дългият дървен кей на Европа, Горксата Опера, паркът на Тройния град, Кривата къща.

Вроцлав е съвременен културен център на Полша с богата история и чудесна архитектура. Основната забележителност в архитектурно отношение е централният площад на града – един от най-големите в Европа. Истински впечатляваща е и катедралата на свети Йоан Кръстител, където се намира най-големият църковен орган в Полша. Други известни места във Вроцлав са неговата опера, Националният музей, църквата Света Елизабет, Японската градина, стогодишната зала на Макс Берг – една от първите и най-големи бетонни концертни зали в историята на архитектурата.

Катовице е най-големият град на област Силезия, където се намира и Вроцлав. Градът е неоспорим индустриален и транспортен център за цяла Полша. Това не е пречка, Катовице да е средище на множество културни събития, религиозни общности, стиловете модернизъм и арт нуво в архитектурата. Сред най-бележитите атракции на града са Евангелистката църква на Аугсбург, дървената църква на Свети Архангел Михаил, катедралата на Исус Христос, католическата църква на Непорочното зачатие и още много на брой различни църковни храмове. Сред шестте театъра на Катовице, най-популярен е Силезийският. Интересни са музеят на Силезия, филхармонията на Силезия, музеят на историята на Катовице. Градът е домакин на няколко театрални, музикални и филмови фестивали през годината.

Лодз е вторият по големина град на Полша и нейн основен индустриален център.  Старият пазарен площад, някога е бил част от това гето, а днес служи като основен концертен и панаирен център на Лодз. В града има интересен музей на модерното изкуство и исторически музей на Лодз посветен на Артур Рубенщайн, Юлиан Тувим и други известни личности на Лодз.

Шчечин е голямо пристанище на река Одер близо до Балтийско море. Той е роден град на Екатерина II Императрица на Русия. През 19 век градът е бил планиран от Джордж Юджийн Хаусман, който е планирал и Париж. Вследствие Шчечин има нетипична за полските градове планировка с множество кръгови кръстовища и широки авенюта. Основните забележителности на града включват Замъкът на херцозите на Померания, третото по големина гробище в Европа, най-голямото бомбено убежище в Полша, най-старото кино в света, което все още функционира.

Торун е прекрасен средновековен град в Полша, чийто исторически център е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е известен като перла на готическата архитектура. Торун е и родният град на Никола Коперник. Сградата на общината е една от най-красивите готически общински сгради в Европа. Катедралата на Торун е мястото, където Коперник е бил кръстен. Наклонената кула на града е част от неговата средновековна защитна система. Градът е известен и със своя джинджифилов сладкиш.

Познан е важен исторически център на Полша. Някога той е бил първата столица на страната, а днес е процъфтяващ модерен град с очарователни музеи, активен нощен живот. Задължително трябва да се види старият централен площад на Познан, един от най-хубавите в Европа. Тук е разположена старата община, в която се помещава историческият музей на града. Сред останалите музеи интересни са археологическият музей, музеят на приложните изкуства, музеят на музикалните инструменти, Националният музей, литературният музей на Хенрик Сенкевич.