Expo World

Целият свят в едно изложение

Зачестяват жалбите за лекарски грешки

Пациенти искат застрахователен фонд срещу лекарски грешки

Зачестяват жалбите за лекарски грешки. Около 4000 годишно са жалбите от пациенти у нас, недоволни от здравното обслужване у нас. Въпреки това подадените оплаквания срещу лекари и болници в България са в пъти по-малко от останалите европейски държави. Това съобщи по БНР Ана Илиева от Българската асоциация за закрила на пациентите, предаде inews.bg.

Разликата в застраховките на лекарите у нас и в чужбина обаче е огромна, каза председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите адвокат Пламен Таушанов. Той предлага у нас да се създаде фонд за обезщетение на пациентите, пострадали от лекарска грешка по примера на Франция, където всеки отделя по 2 евро месечно и фондът разполага със 100 млн. евро годишно. Средствата в него са достатъчни за обезщетенията на 10 000 души.

Адвокатът обясни, че у нас средната застраховка за медицинските специалисти срещу евентуални грешки върви между 20 и 50 хил. лв., докато във Франция се застраховат за по 3 млн. евро. Отделно френските болници застраховат всеки свой специалист за 12 млн. евро., докато у нас болничните заведения отделят го правят за по 20 хил. лв.

“ Няма как с тази застраховка да бъдат заплатени обезщетения в размер между 200 до 500 хил. лв., колкото горе долу се случват в съдебната практика“, коментира Таушанов.

Ана Илиева пък смята, че българите се жалват рядко от лошокачествени здравни услуги, тъй като не вярват, че сигналът им ще доведе до някакъв резултат. „У нас пациентът в повечето случаи се възприема като една клинична пътека, която носи пари“, констатира тя.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев допълни, че всъщност българското здравеопазване излиза най-скъпото в Европа, тъй като над 50% от здравните услуги у нас се заплащат от самите пациенти.