Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Португалия в София

Световното наследство и архитектурните чудеса привличат туристите

  • Посолство на Португалия в София

ул. Позитано, 7, бл. 3, ет. 5
1000 София
тел.: (02) 921 68 68, 921 68 69
факс: (02) 921 68 21
E-mail: embpor@sofia.dgaccp.pt

 

Говорими езици: португалски
Столица: Лисабон

Португалия се намира в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан (Мадейра, Азорските и Селвагенски острови). Граничи с Испания на север и изток.

Континентална Португалия заема площ от 88 889 кв. км. Тя разполага с 832 км брегова ивица на Атлантическия океан и 1 215 км граница с Испания.

Азорските острови са разположени в Атлантическия океан между Европа и Северна Америка. Те са с площ от 2355 кв. км и се състоят от девет острова – Сао Мигел и Санта Мария в източната част на групата, Терсейра, Грациоза, Сао Хорхе, Пико и Файал в централната група, Флорес и Корво в западната група. Отнема около два часа, за да стигнете от Азорските острови до континенталната част на Португалия със самолет.

Лисабон е град, чиято легендарна история датира от повече от двадесет века. Намира се на десния бряг на река Тежу.

Световното наследство и архитектурните чудеса на манастира Джеронимос и кулата Белем са задължителна спирка за всеки посетител в Лисабон.

Португалия е член на ЕС от 1986 г. насам, въпреки че все още запазва уникалния си дух и облик.

Климатът в Португалия се различава значително в различните региони и се влияе от релефа, ширина и близостта до морето.
Често има топли, слънчеви дни през есента. Хубавото време в началото на ноември често се нарича „Лято Св. Мартин „, като местните почитат деня на този светец на 11 ноември.
Мадейра: Архипелагът Мадейра се характеризира със субтропичен климат, който може да се обясни с географското си положение и планинския релеф. Климатът в Мадейра е изключително мек, със средна температура варираща между 24º C през лятото и 19° С през зимата.
Температурата на морската вода също е много приятна през цялата година, благодарение на влиянието на топлото течение Гълфстрийм. Варира между 18º С през зимата и 22° С през лятото.
Климатът на Азорските острови, се влияе от Гълфстрийм и температурите са високи през цялата година. Същите фактори оказват влияние и върху температурата на морската вода, като идеално за морски спортове през цялата година.
Традиционно, магазините са отворени от понеделник до петък, от 9 или 10 ч. до 19:00. Някои затварят за обедна почивка от 1 до 3 часа в събота от януари до ноември.
Магазините обикновено са отворени в събота следобед, а понякога и в неделя през декември за Коледното пазаруване.