Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Румъния в София

Румъния е атрактивна целогодишна туристическа дестинация

  • Посолство на  РУМЪНИЯ в София

бул. Михай Еминеску, 4
1087 София
тел.: (02) 971 28 58
факс: 971 36 19
Е-mail: ambsofro@vip.bg;

умъния е член на Европейския съюз от 1-ви януари 2007 година. Страната е атрактивна туристическа дестинация, която предлага внушително многообразие от възможности за туризъм. Това привлича хора с разностранни интереси, правейки туристическия сезон практически целогодишен. Природата на Румъния е една от най-дивите на континента. Гъстите гори, които покриват Карпатите са дом на впечатляващо биологично разнообразие. На територията на страната са се развили и процъфтяли множество различни култури и всички те са оставили следа.

Румъния е разположена в Югоизточна Европа и в североизточните части на Балканския полуостров. Това е най-голямата страна на Балканите (с изключение на Турция, която заема съвсем малка част от площта на полуострова). Заема площ от 238,391 кв.км..

 

Климат на Румъния. Румъния попада в умерения климатичен пояс, а местният климат притежава доста континентални черти.

 

Румъния е атрактивна туристическа дестинация, която предлага огромно разнообразие от възможности за почивка практически през цялата година. Страната притежава красиво крайбрежие с великолепни пясъчни плажове, а перлата на румънското крайбрежие – курортът Мамая – се ползва със славата на една от топ дестинациите по Черноморието. Плажният сезон е кратък – от юни до началото на септември, но за сметка на това през тези няколко месеца на туристите се предлагат неизброими възможности за забавление.

Страната притежава отлични условия за любителите на планината и зимните спортове. В Карпатите ще откриете десетки курорти и курортни градчета, които предлагат ски писти както за начинаещи, така и за напреднали. Зимният туристически сезон е по-дълъг от летния. Снежната покривка в ски курортите в Карпатите се задържа от ноември до април. Един от най-старите и добри зимни курорти не само в Румъния, но и на Балканите е Синая. Името произлиза от полуостров Синай в Египет. Едно от големите му предимства, което не е за подценяване е близостта до столицата Букурещ. Планинското курортно градче е разположено на около и над 800 метра надморска височина. То е заобиколено от красиви планини, покрити с красиви гори. Тъй като се намира между планински склонове градът има тясна и силно издължена форма.

Природата на Румъния е впечатляваща. Планините са покрити с гъсти иглолистни, широколистни и смесени гори, а животинският свят е впечатляващ. Срещат се сърни, елени, зайци, язовци, диви свине, както и внушително разнообразие от птици. Горите са дом също така на доста хищници като лисици, чакали, вълци и кафеви мечки. Освен че ще можете да практикувате зимни спортове и с повече късмет ще видите изключителни диви животни, планините в Румъния са сърцето и душата на местната култура.

Една от най-големите европейски реки е сред най-значимите туристически забележителности на Румъния. След като поеме своя дълъг път от планината Шварцвалд в Германия река Дунав изминава огромно разстояние през територията на целия континент за да се влее в Черно море, оформяйки невероятна делта. Там където река Дунав среща морето се е оформило едно от най-важните местообиталища за птиците в Европа. Местността има характерен влажен микроклимат и голямо разнообразие от влаголюбиви видове. Известен факт е, че на подобни места с обилна влага по поречията, устията и делтите на реките биологичното разнообразие процъфтява. Подобно е положението и тук. Заради своята уникална природа през 1991 година делтата на река Дунав стана част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Букурещ се смята за един от най-красивите в Източна Европа. Известен е като източно европейския Париж. Притежава неустоим чар и забележителна архитектура.

 

Селският туризъм е още една възможност да се потопите в обичаите и културата на Румъния. Подобно на другите балкански страни тук провинцията е запазила един начин на живот, който е твърде непознат и далечен за западните туристи. Модерното общество все още има изключително слабо влияние в селските райони на Румъния. В други времена това би могло да бъде недостатък, но днес е една изключителна възможност да видите и опознаете отблизо какви са традициите и миналото на тази стара европейска държава. Всеки един ритуал и обичай в ежедневието (особено по време на празници) си има своето историческо обснение и води началото си някъде назад във вековете.

Румъния е атрактивна дестинация за практикуване на шопинг туризъм. Цените в страната все още са атрактивни в сравнение с по-развитите страни от Западна Европа. През последните години бяха построени редица търговски центрове и молове. Най-впечатляващият е открит през 2005 година в Тимишоара. Днес този шопинг център се смята за един от най-големите в Европа.