Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Русия в София

Русия, страна с богата история и култура, днес развива всички видове туризъм – от екологичен до делови

  • Посолство на РУСИЯ в София

бул. Драган Цанков, 28
1087 София
тел.: (02) 963 09 12, 963 09 14
факс: 963 41 03
E-mail: info@rusembul.org
Web: http://www.russia.bg/

 

Русия е страна с богата история и култура. От векове тук съществуват традиции в културния, екологичния, селския туризъм, организиране на круизи, планински спортове, балнеолечебни курорти, делови туризъм.

Столицата Москва е културен и туристически център на Русия. Срещата с руската столица дарява всеки турист с много ярки и незабравими впечатления. Околностите на Москва също са един необятен свят от културни, исторически и природни паметници – около 2200 туристически обекта. 

Северната Палмира, Северната Венеция, Градът на белите нощи… Как ли не са назовавали величествения Санкт Петербург – най-красивия от руските градове! Зимният дворец, Адмиралтейството, Василевският остров, Исакиевският и Казанският събор, Медният конник, скулптурите на лятната градина, каналите и мостовете на Нева, съкровищата на Ермитажа и Руския музей, Мариинският театър, незабравимите бели нощи – всичко това покорява туристите в Петербург, градът на Пушкин и Достоевски, на Блок и Ахматова. На този град и на околностите му можеш да се възхищаваш безкрайно!

Волга или както я наричат руснаците – Волга-матушка, великата руска река, героиня на старинни легенди, билини и песни, е неотделима част от образа и духа на Русия.
Голямото сладководно и най-дълбоко в света езеро Байкал е прочуто с природните си красоти. Байкалският регион е богат и на културно-исторически забележителности.
Иркутск, основан в средата на XVII в., разположен на бреговете на река Ангара на 70 км от Байкал, е крупен културен, научен и туристически център в Източен Сибир. В средата на XIX в. в Иркутск и околностите му се намирали поселенията на заточените декабристи, които са оказали силно влияние на живота в този край.

Най-бързо развиващият се днес в света вид туризъм е екологичният туризъм. Съвременният градски жител, уморен от обкръжаващата го суета и шум, все повече се стреми към единение с природата, мечтае да се разхожда из тихата горска природа, да диша чист планински въздух, да слуша пеенето на птиците. Русия е една от най-привлекателните и перспективни страни за развитие на екологичен туризъм. Любителите на селския туризъм намират прекрасни възможности за отдих в селищата, разположени в разни райони на Калининградска об-ласт. Тук може да се лови риба, да се правят конни, велосипедни или пеш разходки, да се практикува фотография, вечер да се поседи край огъня или камината, да се спи в сеновала. Живеейки на село, човек се храни с натурални, екологично чисти продукти и може сам да вземе участие в селскостопанските работи, да се позанимава малко с домашните животни. Такава почивка зарежда с бодрост за дълго време.

Природата на Северен Кавказ е уникална.Това е най-високата планинска верига в Русия с пет върха над 5000 м височина. Най-известни са Елбрус и Казбек. Това е единственото в страната място, с влажни субтропични вечнозелени гори по крайбрежието на Черно море. В планините и долините на Северен Кавказ има много видове растения, животни и птици, които е невъзможно да се срещнат другаде.

Алтайският край е многолика сложна система от планински хребети, покрити със сняг, скали, живописни хвойнови гори, поляни с ярки килими от полски цвея, полупустинни междупланински степи, спокойни езера и бурни, изобилстващи с прагове реки. Природата на Алтай поразява със своята девственост и чистота, непокътната от човека. Пешеходните и конните походи, алпинизмът, рафтингът по планинските реки Катун и чуя са много популярни. В Сибир най-предпочитан район за воден туризъм е Саяни. Планинските реки от басейна на Енисей са идеални за рафтинг от различна степен на сложност, включително и екстремна. Енисей и многочислените му притоци са идеално място за риболов. Тук се срещат повече от 30 вида риба, характерни за Сибир.

Езерото Байкал е на около 25 млн. години. То е най-дълбокото езеро на планетата, в него са съсредоточени една пета от световните сладководни запаси. В Байкал се вливат много реки. Изтича само една – Ангара, която носи своите прозрачни води в Енисей.

Байкал има изключително богата флора и фауна.  Байкал се слави с приказни ландшафти и е главен център на туризма в Сибир. Тук съседстват тайга и полупустиня, тундра и каменна степ. По всяко време на годината Байкал е интересен за пътешественика.

Курилските острови в Тихия океан са непрекъсната верига от действащи вулкани, един от които – Тятя, се счита за най-красивия вулкан на света. Във водите, обкръжаващи острова, се добиват деликатесни морски продукти.

Най-значимата и уникална природна забележителност на полуостров Камчатка е Източната вулканична област, където се намират 27 от 28-те действащи вулкани и много минерални извори. За туристите най-популярен е Авачинският вулкан, където през лятото можеш да се изкачиш до кратера, а през зимата можеш да караш ски по заснежените му склонове. Знаменитата Долина на гейзерите е рядко природно явление, намиращо се в Кроноцкия биосферен резерват.

Круизите са увлекателен и романтичен вид пътешествия. Отправяйки се на път по водни маршрути, туристите се любуват на великолепни пейзажи, запознават се с историята и културата, бита и традициите на народите, населяващи страната. Пътешествие с кораб по великите руски реки е един от най-добрите начини да опознаеш Русия: суровата красота на Северо-Запада, Сибир и Далечния изток, знаменитите бели нощи в Санкт Петербург, изкуствено създадения Волго-Балтийски воден път. Има круиз Москва – Астрахан – Москва, круиз по Волга, където корабът спира в старинните руски градове Самара и Саратов. Круизните маршрути по Северна Двина пътуват от Архангелск до Котлас и обратно. Береговете, речните плитчини и многобройните дървени църкви и постройки, характерни за северната руска архитектура, са много красиви. Сибиряците наричат най-пълноводната руска река Енисей „могъщият красавец, Енисей-батюшка“. Лена е една от десетте най-велики реки на планетата. Тя носи своите води 4400 км от изток по протежение на разклоненията на Байкалския хребет до Северния Ледовит океан. В средното течение ширината на Лена достига 15 км, в долното 20-25 км, а размерите на Ленската делта са отбелязани в Книгата на рекордите на Гинес. В Далечния изток круизните кораби се отправят по великата река Амур. А за да се запознаем с удивителната природа на най-голямото в света сладководно езеро, можем да направим водно пътешествие и по Байкал.

Ловът в Русия има стари традиции. Тази руска забава се е ползвала с особена популярност в XIX в., но тогава е била привилегия на аристокрацията. Днес ловът е популярен вид туризъм. Много руски турфирми се специализират в организиране на ловни и риболовни турове с разнообразни по география и цена възможности.

Природата е дарила Русия по цялата обширна територия с високи планински върхове с възможности за планинско скиорство. Активно се развиват ски курорти, строят се съвременни лифтове, хотели и нови трасета. Приелбрусието е национален парк в сърцето на Кавказ с два региона: Елбрус и Чегет. 

В Урал особено популярни са курортите Завялиха и Абзаково. Макар и не много високи, пистите се поддържат на необходимата висота. В Подмосковието много популярен е високопланинският курорт Парк Волен (Подмосковните Алпи). Подобна е ситуацията в Питерски Алпи, в курорта Красное озеро на 100 км от Санкт Петербург. Любителите на ски спускания извън пистите, по снежната целина, отиват в Камчатка. В този край на вулкани, гейзери и лечебни минерални извори те покоряват вулканичните склонове.

Русия притежава огромен потенциал от природни ресурси за лечебен и оздравителен отдих. Световно значение имат уникалните курорти на Кавказките минерални води, Черноморското крайбрежие, Кавказ, езерото Байкал, Московска област. Всички те разполагат с богати природни лечебни фактори и имат развита верига от санаториуми, пансионати и домове за почивка. Курортното лечебно дело в Русия има дългогодишна история.
Черноморското крайбрежие на Русия с големите курортни центрове Сочи, Анапа и Геленджик отдавна се считат за едни от най-добрите места за почивка край морето. Знаменитият курорт
Деловият туризъм е модерен туризъм, за бизнесмени и е един от динамично развиващите се отрасли на световната икономика. Нали успешният бизнес е невъзможен без контакти, без обмен на технологии и информация, без участия в изложби, конгреси, без делови пътувания. Бързите темпове на нарастване на бизнес контактите са характерни и за Русия. Около 50 % от чуждестранните граждани, посещаващи Москва, идват тук с делови цели. Примерно, 1 млн. чуждестранни бизнесмени са посетили Москва през 2005 г.