Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Сирия в София

Сирия-люлка на цивилизацията

  • СИРИЯ

бул. Симеоновско шосе, 13А
1087 София
тел.: (02) 962 57 42
факс: (02) 962 43 14
E-mail: ambassador@syrianembassybg.org

Сирийска арабска република е разположена на източното крайбрежие на Средиземно море с брегова линия – 183 км. Има площ 185.2 хил. кв. км. Граничи (в км) с Турция – 877, Ирак – 603, Йордания – 356, Израел – 77, и Ливан – 359. Голяма част от страната е заета от пустинно плато с планински масиви – на северозапад Ансария (вис. 1 562 м), на югозапад Антиливан (най-висока точка връх Хермон – 2 814 м).

 

 

 

Бившата империя Шам – родината на котките и лалетата, територията с римски руини повече отколкото в сърцето на Римската империя – е с изключителен потенциал за развитие на всякакъв туризъм. Това потвърди и ресорният министър д-р Саадалах Ага Алкалах пред повече от 300 гости от цял свят на фестивала „Пътят на коприната” по най-атрактивните за посетители места из Сирия.

Най-приятни за пътуване в тази посока са ранната пролет и есента, когато максималните температури не надвишават 23-27 градуса. До Дамаск може да стигнете със самолет, но страната трябва да разгледате с автомобил или автобус – пътищата са изключително добре поддържани, независимо дали са край морето или в пустинните райони към Палмира. За вътрешноградски транспорт разчитайте на таксита – тарифите са безбожно ниски в сравнение с нашите.

В мир и любов в Сирия живеят християни и мюсюлмани. И взаимно се уважават. От тук е тръгнало Христовото учение по света. Изключително преживяване е посещението на втората по големина в света джамия – Оммаяд в стария Дамаск. Импозантна по размери, тя е била няколко пъти разрушавана и палена, но винаги реставрирана в цялото си великолепие.

Сирия е получила невероятно историческо наследство, хубавото е, че го цени и се грижи за него. Руините и музеите са едни от най-поддържаните. Трудно е обаче да се опише всичко, което може да се види. Това означава да се преразкажат Стария и Новия завет, както и значителна част от историята на Античността и Средновековието. През огромния брой цитадели и древни градове върху това парче земя са минали римляни, византийци, кръстоносци, османци.

Дамаск съчетава модерното с архаичното. В него живеят около 4 млн. души и има огромен брой автомобили. Тук клаксонът минава за национален инструмент, който всеки се забавлява да надува безспир.

Годишно страната се посещава от 680 хил. туристи.