Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Словакия в София

Тук са разположени най-много замъци на гава от населението в света

  • Посолство на СЛОВАКИЯ в София

бул. Янко Сакъзов, 9
1087 София
бул. Янко Сакъзов, 9
1087 София
тел.: (02) 942 92 10
факс: (02) 942 92 35
E-mail: emb.sofia@mzv.sk

 

Население: 5 455 407
Говорими езици: Словашки
Валута: евро
Часова зона: +1
Столица: Братислава
Главни градове: Търнава, Тренчин, Нитра, Жилина, Банска Бистрица, Прешов, Кошице

Словашката република е разположена в централна Европа и често я наричат сърцето на Европа. Тя няма излаз на море. Това е малка държава с територия само 49 000 квадратни километра. Граничи с Чешката република, Унгария, Австрия, Полша и Украина.
В Словакия живеят 5 и половина милиона жители, 86% от тях са словаци, 11 % унгарци, 2% роми, а остатъкът са чехи, немци, украинци и русинци. Гъстотата на населението е 111 жители на квадратен километър. Преобладаваща религия е Римокатолицизмът.

Тук са разположени най-много замъци на глава от населението в света. Тези, които обичат историята и архитектурата, ще открият истински рай за своите интереси в Словакия. В големи и малки градове и села на тази древна земя могат да бъдат видени чудесни образци на готическа, барокова, ренесансова, арт нуво, модерна архитектура. Безбройните прекрасни и чудесни замъци, доминират пейзажа на почти всяко по-значимо населено място на Словакия. Тук се намират едни от най-големите замъци в Европа. В Словакия има и множеството открити архитектурни музеи, които демонстрират характерни фолк архитектура и традиции, които са запазени непокътнати и до наши дни. Словакия е дом и на величествени планини, в които са оформени девет големи национални парка с красива природа, интересни пещери, водопади, гейзери, където може да се практикува скално катерене, алпинизъм, трекинг, хайкинг, велотуризъм, плуване.

Братислава е столицата и най-големия град на Словакия. Градът се намира изключително близо до Виена на брега на река Дунав и разполага с красиво реставриран исторически център, множество барокови и готически дворци, религиозни грамове, къщи, обществени сгради, романтични калдъръмени улички, очарователни кафенета и ресторанти, космополитна атмосфера. Символ на Братислава е нейният замък Братислава, но средновековният замък Девин, разположен там, където река Морава се влива в река Дунав, също е много красив. Сред другите атракции на града изпъкват катедралата Свети Мартин, върху чийто купол е монтирана най-голямата корона на света, църквата Света Клара, църквата Свето Възнесение, църквата Светият Спасител, паметникът Славин, фонтанът Роланд, дворците Грасалкович, Мирбах, Палфи и Примациални, словашкият национален театър, Портата на Михал, националната и градската галерия на Братислава, Синята църква, президентският дворец.

Кошице е вторият по големина град в Словакия, разположен в източната част на страната, Повечето забележителности на града се намират основно по главната улица. 
Банска Бистрица е великолепен целогодишен курорт, сгушен в планината Татри между няколко национални парка като Велика Фатра, Полана, Стрявницке Врши и Низке Татри.

Най-добрите образци на ренесансова архитектура в Словакия могат да се видят в нейния трети по големина град Прешов, разположен в източна Словакия. Тук се намира един от най-старите и най-добре реставрирани исторически центрове на градове в страната.

Най-старите непокътнати исторически забележителности на Словакия се намират в нейния четвърти по големина град Нитра.

Разположен в северозападна Словакия, град Жилина е петият по големина град на страната и нейн важен индустриален център.