Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Судан в София

Красивите коралови рифове привличат любителите на морски изживявания

 • Посолство на СУДАН в София
 •  
 •  
 • ул. Фредерик Жолио-Кюри, 19, бл. 156/1, ап. 28
  1113 София
  тел.: (02) 971 29 91
  факс: (02) 971 70 38
  E-mail:scgs@cybernet.bg, scgs@online.bg

 

 

Судан е най-голямата страна в Африка и е известен с дългогодишните конфликти, предизвикани по религиозни и етнически причини. Страната е бедна. Голяма част от населението живее много под прага на бедността. Судан се намира в североизточните части на Африка. Разположена е приблизително между 3 и 22° северна ширина и между 21 и 38° източна дължина.

Населението на Судан е разпределено много неравномерно по територията на страната. Най-голяма е концентрацията на хора по течението на река Нил. Трите най-големи града в страната на практика са се сляли в едно. Столицата Хартум, Хартум Бахри и Омдурман, който се смята за най-важната туристическа дестинация в Судан образуват заедно столичната агломерация, която има население от около 5,000,000 души. Това е около 1/8 от цялото население на Судан. Други по-важни градове са Порт Судан (500,000 души), Уад Медани, Касала, Вау, Ел Обеид и Хуба.

 

 

 По тази причина на територията на Судан могат да се видят практически почти всички основни видове ландшафти, които Африка предлага. Освен местоположението, важна роля играе също и голямата територия на страната. От юг на север през страната протича река Нил. Преминавайки през северните части на Судан, реката разделя пустинята Сахара на две части – Либийска пустиня на запад и Нубийска пустиня на изток. Дългогодишните конфликти в Судан са се отразили доста негативно върху животинския свят. Днес с настъпването на мира в някои части на страната се възстановява постепенно и животинският свят. В други части на Судан обаче положението все още е доста тежко, а природата много страда от това.

Крайбрежието на Судан. Подобно на Египет, около бреговете на Судан има красиви коралови рифове. Те се намират на малка дълбочина, а видимостта под вода е голяма. Подобно на повечето места в Червено море разнообразието от видове тук е значително. За разлика от Египет обаче, тук идват много по-малко туристи. Хотелската база е със значително по-малък капацитет. Едно от малкото места за почивка край морето в Судан е Red Sea Resort. Мястото е изключително непретенциозно. Намира се на около половин час път с автомобил северно от Порт Судан.