Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Сърбия в София

Красивата балканска страна предлага отлични възможности за различни видове туризъм

 • Посолство на СЪРБИЯ в София

ул. Велико Търново, 3
София 1087
тел.: (02) 946 16 33
факс: (02) 946 10 59
E-mail: sofia@emb-serbia.com
Web: www.emb-serbia.com

 • Посолство на Република България, Белград, Сърбия
  11000 Белград , ул. „Бирчанинова“ № 26
  Тел.: 0038 111 361 39 80 – отворен за връзка 24ч.
  0038 111 361 39 90 – отворен за връзка 24ч.
  Факс: 0038 111 361 11 36; 0038 111 362 01 16
  e-mail: bulgamb@eunet.yu

Поискай оферта

 

Население: 7 498 001
Говорими езици: сръбски
Валута: динари
Часова зона: +1
Столица: Белград
Главни градове: Нови Сад, Ниш, Крагуевац, Суботица
Сърбия е красива страна с великолепна природа – големи планини и обширни езера, величествени реки и плодородни равнини, които са само част от нейното разнообразно природно богатство, защитено в пет огромни национални парка. В Сърбия има отлични условия за любителите на ските и на други спортове като пешеходни турове, трекинг, рафтинг, риболов, яздене, фото сафарита. Запалените по историята и археологията ще открият на множество места из Сърбия древни римски руини, забележителни замъци, крепости и манастири, осем от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Страната е и истински рай за провеждане на различни съвременни арт и музикални фестивали, които привличат стотици хиляди международни туристи. В Сърбия всеки може да се наслади както на живописни етно селца, така и на големи метрополиси с впечатляваща модерна архитектура. Тази балканска държава, в която културите на източна и западна Европа постоянно си взаимодействат, носи особено очарование, подсилвано от топлото гостоприемство на сърбите.

Най-разпространената форма на обекти за настаняване в Сърбия са хотелите, концентрирани главно в областите, ориентирани към туризма. По основните международни пътища, пресичащи страната, се срещат и достатъчно често мотели и къщи за гости, понеже през Сърбия минава част от един от основните транспортни коридори, свързващи Европа с Азия и Африка. В най-големите градове вече съществуват и младежки хостели, а в провинцията е практика настаняването в самостоятелни вили или ваканционни къщи под наем.

Истински метрополис, Белград е столица и най-голям град на Сърбия. Градът представлява енергична смесица от театри, музеи, галерии, ресторанти, хотели, кафенета, клубове, древна история и модерен начин на живот. Нови Сад е вторият по големина град на Сърбия, столица на автономната област Войводина. Градът е разположен на река Дунав и е известен с ежегодния музикален фестивал EXIT. В архитектурата и културата на Нови Сад ясно личи контрастта между източно и западноевропейското влияние. Сред основните забележителности на града са крепостта Петроварадин, старата община, католическата Църква на Дева Мария, православната църква Свети Георги, синагогата на Нови Сад, старият замък, музеят на Войводина и колекцията от чуждестранно изкуство. До Нови Сад се намира националният парк Фрушка Гора, който сърбите сами наричат Света гора. Някога там е имало комплекс от около 35 манастира, построени между 15 и 18 век, от които в наши дни са останали 16 православни манастира. В областта има и около 14 езера.

Ниш е третият по големина град на Сърбия и основното свързващо звено между Изтока и Запада, заради голямото количество международни пътища, пресичащи града. Ниш е изключително стар град с богата история и множество забележителности. Най-впечатляващ е комплексът Медиана от 4 век, където е роден император Константин Велики.

 

Крагуевац е четвъртият по големина град и първата столица на модерна Сърбия от 1818 г. Градът е първи и в много други отношения – тук са били създадени първата гимназия, първото съдилище, първият театър, първата електроцентрала и първият лицей, който предхожда университетът на Белград. Една от последните атракции на града е неговият аквариум, който е първият по рода си в Сърбия. В Крагуевац трябва да се видят националния музей, музея Стара Тополивница (тук са произвеждани първите гюлета и топове), музеят 21 октомври, националната библиотека Вук Караджич, комплексът Милошев Венац, Съборна Църква.

Суботица е вторият по големина град на Войводина, домакин на няколко ежегодни фестивала. Градът има забележителна общинска сграда, построена в началото на 20 век с орнаменти и мозайки с голяма артистична стойност. Сред другите интересни места за посещение са градският музей, библиотека и театър, католическата църква и най-голямата синагога във Войводина. В района на Суботица се намира езерото Палич, около което е създаден чудесен комплекс с алеи за разходка, хотели, ресторанти, зоологическа градина. В близост е разположено и езерото Лудошко, известно с голямото разнообразие от птичи видове и интересни етно къщи.

Вршац е малък бароков град с великолепна архитектура и родно място на много видни сърби. Градът е известен като център на културата, изкуството и винопроизводството. Вршац се гордее с най-голямата винарна в Централна Европа и около 1750 хектара лозя. Сред паметниците на архитектурата и културата в града най-впечатляващи са дворецът на Епископа, кулата на Вршац от 16 век, неоготическата сграда на общината от 18 век, дворецът на банатската епархия от 18 век, православните и католическите църкви в псевдоготически стил, старата барокова аптека, археологическите комплекси във Вршац, Месич и Орешац.

В Сърбия още много други градове с интересни религиозни храмове, старинни крепости, забележителна архитектура, както и няколко известни курорта. Някои от по-важните градове са Смедерево, Сомбор, Зренянин, Панчево, Валево, Земун. Сред курортите най-популярни са Златибор, Тара и Копаоник.