Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Унгария в София

Страната е сред топ дестинациите в културния туризъм

  • Посолство на УНГАРИЯ  в София

ул. 6-ти септември, 57
1087 София
тел.: (02) 963 11 36
факс: (02) 963 2110
Е-mail: huemszof@netbg.com

 

Унгария се намира в централните части на Европа. Заема площ от 93 036 кв.км. Местоположението на Унгария е кръстопътно и преходно във всяко едно отношение. Страната се оказва на границата между Източна и Западна Европа, както и на пътя от Северна Европа към Средиземноморието. Ако погледнете карта на Европа бързо ще забележите, че Унгария граничи с държави, които имат много различно благосъстояние.

Унгария е страна с равнинно хълмист релеф и има малка надморска височина. По-голямата част от територията на страната е заета от прословутата Панонска низина.  Унгария има умерен континентален климат. Летата са горещи, а зимите често са достатъчно студени за да замръзне голяма част от езерото Балатон.

Унгария е член на Европейския съюз.

 Около 9,9 милиона души е населението на Унгария. От тях около 1/3 или около 3,3 милиона души живеят в градската агломерация на Будапеща

Унгария е великолепна страна за практикуване на културен туризъм. Перлата на страната е столицата Будапеща, която е сред най-красивите градове в Европа. Река Дунав преминава точно през центъра на унгарската столица допринасяйки за романтичната атмосфера на града. Тя го разделя на две части – Буда и Пеща. Множество мостове пресичат реката. По време на втората световна война почти всички били разрушени, но след края на войната мостовете са отново възстановени. Будапеща е класически европейски град със старинна архитектура, площади и паркове. Както всеки голям европейски град, Будапеща предлага практически неограничени възможности за забавление и почивка. Това е чудесно място за любителите на шопинга, както и за тези, които обичат да посещават различни кафенета и ресторанти. Будапеща е място наситено с култура и предлага много възможности за посещаване на концерти, музеи, изложби или просто разглеждане на стари сгради. Най-красиви са тези, които са построени в готически стил. Говорейки за готическа архитектура няма как да пропуснем сградата на парламента на Унгария. Задължително трябва да посетите това творение на изкуството. Парламентът  е завършена през 1902 година. Построен е от варовиков камък. Днес се смята, че унгарския парламент е най-красивият парламент в целия свят! Сградата е с височината на небостъргач. В най-високата си точка достига цели 96 метра. Остров Маргарет също е голяма туристическа атракция. Той е разположен сред водите на река Дунав и е любимо място за прекарване на свободното време за жителите и гостите на града. Гъстата зеленина предлага така търсената прохлада в знойните летни дни. Но Унгария има много други неща, които да ви предложи и ако се ограничите само в рамките на Будапеща ще пропуснете много. Така например една от най-големите забележителности на страната се намира в провинцията, далеч от столицата Будапеща. Това е езерото Балатон. То се смята за едно от най-красивите в Европа и е голяма туристическа атракция. Наричат го унгарското море. През летните месеци то се използва за къпане и плуване и привлича множество туристи от Унгария и от чужбина. Водите му се затоплят бързо, тъй като дълбочината му не е много голяма – средно около 3 метра. Най-дълбокото място на езерото достига едва 11 метра. Постепенното увеличаване на дълбочината го прави много атрактивно за водни забавления. Около езерото се намират малки, но много красиви туристически градчета. Най-голямо е селището Кесзтхели, което се намира на западния бряг на езерото. Има население от около 25 000 жители. Малките курортни градове около Балатон заедно формират най-богатия район на Унгария.

Най-доброто време за туризъм в Унгария е от началото на май до края на септември, когато дните са най-слънчеви, а температурите най-високи.