Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Финландия в София

Финланди я- страна на хилядите езера

  • Посолство на Финландия в  София

ул. Бачо Киро , 26-28, ет. 5
1000 София
тел.: (02) 810 21 10
факс: (02) 810 21 20
E-mail: sanomat.sof@formin.fi

 

Година на присъединяване към ЕС: 1995 г.

Страна от Шенгенското пространство: Да

Политическа система: република

Столица: Хелзинки

Обща площ: 338 000 км²

Население: 5,3 милиона

Валута: евро

Страна на гори и езера, Финландия е най-известна със своята добре съхранена природна красота. В най-северната част, белите нощи, през които слънцето не залязва, продължават около 10 седмици през лятото. През зимата в същата област за период от близо осем седмици слънцето никога не се издига над хоризонта.

В резултат на седемвековната принадлежност на Финландия към Швеция (от XII век до 1809 г.) около 6 % от населението е шведскоговорящо. След руската революция през 1917 г. Финландия е обявена за независима държава. От тази дата насам тя е република. Парламентът ѝ е еднокамарен и се състои от 200 членове, избирани за мандат от четири години.

Държавата е развила модерна конкурентна икономика и е световен лидер в производството на телекомуникационно оборудване. Основният ѝ износ се състои от телекомуникационно оборудване и инженерни продукти, хартия, хартиена каша и дървен материал, стъклария, неръждаема стомана и керамика.

Далечната ѝ северна красота е вдъхновила много творци, включително композитора Жан Сибелиус и дизайнера Алвар Аалто. Освен това Финландия е родината и на звезди от спорта, като например пилотите от Формула 1 Мика Хакинен и Кими Райконен.

Финландката кухня е повлияна от традициите на континента, в Русия и Швеция. Традиционни специалитети са рибата (особено сьомгата и хайверът от михалца) и еленовото месо. Ястия, които си заслужава да опитате са karjalanpiirakka (сладкиш с ориз или картофи) и калакуко (пирог с риба и свинска сланина).

Финландия е красива страна, която предлага красиви гледки, планински терени, чисти реки и езера през цялата година. Тук ще откриете занимания, подходящи за всички възрасти и желания, а страната е отлична дестинация за трекинг.
Кристално чистите езера и реки са чудесно място за активни спортове сред природата. Тук ще откриете много пешеходни и хайкинг пътеки, като можете да се присъедините към организирани групи планинари или да се насладите на красивата планина сами.