Expo World

Целият свят в едно изложение

НДК възражда българските традиции

В различни вечери публиката ще се докосне до разнообразието на специфични фолклорни традиции

НДК започва проект по организирането на тематични фолклорни спектакли, представящи богатата палитра на българската традиционна култура. Те са с висока артистична стойност и пресъздават по неповторим начин силата на българската музикално-танцова традиция от всички етнографски области в България. Целта им е да пресъздадат цялостна представа за най-доброто от българския фолклор, не само за чуждестранните посетители в нашата страна, но и за българите, живеещи в чужбина, както и за тези, живеещи тук, но откъснали се от автентичността и магията на посланието, съдържащо се в ритуалните танцови и музикални обреди през различните сезони, които са поддържали българския дух жив през вековете.

В различните вечери публиката ще се докосне до разнообразието на специфични фолклорни традиции, включващи: старинни носии на повече от 200 години, свирене на най-старата гайда в Европа – каба гайда, както и на 100-годишния инструмент копана; уникално, старинно шопско пеене, съхранено от “Бистришките баби”, които са под закрилата на ЮНЕСКО и още много изненади.

Първият спектакъл, на който те ще бъдат показани, ще се проведе на  6 юни, понеделник от 19.00 ч. в зала 8 на Двореца. В тази Българска вечер участие ще вземат: Ансамбъл “Чинари”, Група “Етнотикс”, Трио “Булгарина”,  Венцислав Андонов – гайда, “Бистришките баби” и др.

Програмата на фолклорната вечер е подготвена от Ансамбъл “Чинари”, а входът е със заявка на мейл: folklor@ndk.bg. Събитията са с главна насоченост към туристическите агенции и хотелиерски мениджъри.

Следващите дати, на които ще се проведат тематични фолклорни представления са: 1-ви, 15-ти, 29-ти юли; 12-ти, 26-ти август; 9-ти, 23-ти, 30-ти септември; 18-ти ноември; 16-ти, 23-ти декември 2016 г. Цената за тях е 50 лв.