Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Холандия в София

Холандия – страна на лалетата, вятърните мелници, дървени обувки, невероятна архитектура

  • Посолство на ХОЛАНДИЯ в София

ул.Оборище 15
1504 София
тел.: (02) 81 60 300
факс: (02) 81 60 301
 e-mail: sof@minbuza.nl
Web : www.netherlandsembassy.bg

 

 

 Холандия – страна на лалетата, на вятърните мелници, дървените обувки и на борещите се с морето. Държавата с най-ниска средна надморска височина в Европа, която си отвоюва територии от водата и ги превръща в плодородни поля и градини. Страна с изключително толерантно общество и либерална политика. Не случайно там е ситуиран международният съд – в Хага.

Транспортната инфраструктура в Холандия е изключително развита. Заради международните контакти на страната летищата са повече от 25, като най-натоварените са в Амстердам, Хага, Ротердам и Маастрихт.
До Холандия летят всички основни европейски и световни авиокомпании, което я прави удобна точка за прехвърляне към друга дестинация, в зависимост от целта на пътуването и резервираните самолетни билети.
Пътната, железопътната, велосипедната и водната транспортна инфраструктура са на изключително високо ниво в страната. Основно средство за придвижване, особено в натовареното движение на столицата Амстердам, е велосипедът. Изградени са специални паркинги за велосипеди, освен товавсеки може бързо и лесно да си наеме общинско колело, за да се придвижи от точка А до точка Б.

Още през ХVІІ век Холандия преживява Златен век на литературата, изкуствата, науката и търговията. Холандецът Хюго Гротиус например поставя основите на международното право. Инженерът Ян Легенватен е първият, който победил морето и отвоювал нови земи.

Холандия е родината на Рембранд ван Райн, Йоханес Вермеер, Ян Стеен, Винсент ван Гог, Пит Мондриан, Морис Есхер, Еразъм Ротердамски и Бенедикт (Барух) Спиноза, дом на Рене Декарт и други световни учени.
Преди туристът да се отдаде на суматохата и шумотевицата на холандските градове, добре е да се запознае с истинския живот на холандеца, далеч от шума, сред цветните градини, зеленината и вятърните мелници на провинцията. Територията на Холандия е изпъстрена от малки и големи ферми, където децата още от малки се учат на трудолюбие и почит към природата. В каналите плуват риби, патици, лебеди необезпокоявани от никого.

Подходящо за разходка в холандската провинция е лятото. През пролетта от Амстердам до Ротердам пейзажът е изпъстрен от цветните полета. А ако посетите страната през зимата, ще се насладите на невероятната красота на тихите ледени полета.

Столицата Амстердам има богата история – възниква като рибарско селище още през ХІІ век. Градът често е наричан „Северната Венеция” заради многобройните си канали и мостове, които са доста печеливша туристическа атракция. Холандската столица впечатлява със своята архитектура, улични музиканти, продавачи на лалета, които могат да бъдат разгледани най-добре именно от лодката. Задължително е посещението на поне няколко музея и галерии, сред които – къщата на Ане Франк.

Един от най-старите градове в Холандия е Маастрихт. Там ежегодно се провежда Европейски панаир на изкуствата, който привлича изключително много ценители и туристи.

Ротредам е вторият по големина град в Холандия, дом на най-голямото пристанище в Европа, което се е превърнало в туристическа атракция. Освен забележителностите, градът привлича шарена тълпа гости с многобройните музикални фестивали, които се провеждат там през цялата година.

Хага е административният център на Холандия, седалище на правителството и резиденция на кралското семейство. Други интересни дестинации за туристите са Делфт, Лайден, Утрехт, Айндховен, Гронинген, Бреда.