Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Хрватия в София

Хърватия – съчетание от старини и съвремеие

  • Посолство на ХЪРВАТИЯ в София

ул. Велико Търново 32
1504 София
тел.: (02) 943 32 25, 943 32 26
факс: (02) 946 13 55
E-mail: croemb.sofia@mvp.hr

 Хърватия е държава в Югоизточна Европа. Граничи със Словения и Унгария на север, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора на изток. На запад има излаз на Адриатическо море.

Хърватската култура има тринадесетвековна история. Запазени са множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове. В Хърватия има шест паметника на световното наследство и осем национални парка.

В Хърватия са родени множество световно известни творци на изкуството и учени, като напр. скулпторът Иван Мещрович, физиците Руджер Бошкович и Никола Тесла и много други. Хърватия се слави и със своите изобретатели, сред които са: Едуард Славолюб Пенкала (автоматична писалка) и Фауст Вранчич (парашут).

Климат – умерено-континентален, планински
Средни температури – януари (0,9°С); юли (18, 25°С)
Официален език – хърватски
Столица – Загреб
Най-голям град – Загреб
Валута – куна
Население – 4 422 248 души (2005)
Етнически състав – хървати – 78,3%, сърби – 11,7%, босненци – 1,4%, унгарци – 0,6%, словенци – 0,6%, италианци – 0,3%, чехи – 0,3%, слованци – 0,2%
Религия – християни – 96,3%, мюсюлмани – 2,3%, други – 1,4%
Часова зона UTC +1
Телефонен код +38
Internet TLD – .hr

Тюркоазено море, далматински бряг, превъзходни курорти – това е крайбрежието на Хърватия. Хърватия е съчетание от модерното и старото, едно от малкото места, които могат да предложат такава хармония. По време на вашия престой можете да отидете по суша или вода до Черна Гора и Албания, както и да посетите остров Корчула – родното място на Марко Поло.

Едно от най-приказните места в този райски кът си остава Дубровник – един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Артистично решени каменни зидове, зад които гордо се извисяват великолепно запазени ренесансови замъци и църкви от епохата на барока. Старинни улици, пропити с история и наситени с живот, който кипи в уютните кафенета, ресторанти и кокетни магазинчета – очарованието на бохемския Дубровник няма край.