Expo World

Целият свят в едно изложение

Над 1500 души са посетили Деултум в Дебелт

Над 2,7 млн. лв са инвестирани в музея, който съхранява уникални тракийски артефакти

untitled

Повече от 1500 души за посетили музея Националния археологически резерват Деултум в Дебелт от откриването му преди два месеца до днес. Това стана ясно по време на посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова в община Средец. Тя разгледа някои от основните туристически атракции в региона и проведе работна среща за развитие на туризма в региона, в която взеха участие народните представители Диана Йорданова, Румен Желев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Средец Иван Жабов, кметът на Камено Жельо Вардунски и др.

 „Средец е изключително близо до големите ни Черноморски курорти и същевременно може да предложи много атракции на туристите“, подчерта министър Ангелкова. Тя припомни, че над 2,7 млн. лв са инвестирани в музея в Дебелт, който съхранява уникални тракийски артефакти. „Ще включим общината в обхвата на чуждестранните журналистически турове, които подготвяме, като се надявам това да е първа важна стъпка за популяризирането на региона“, съобщи министър Ангелкова. По думите й, прогнозите са около 20 хил. туристи да започнат да посещават общината годишно, като пикови ще бъдат активните летни месеци.

 По-рано през деня министър Ангелкова бе гост на патронния празник на Средец „Вси Светии“ и подари икона на местната църква. Заедно с кмета Иван Жабов и кметския наместник на с. Факия Ангел Ташев посетиха село Факия, където бе посрещната с 27 автентични странджалски ястия. След това, посетиха и тракийското светилище Марков камък. Светилището се намира в близост до българо-турската граница. То е на повече от 2 000 години и представлява комплекс от камъни на слънцепоклонници. Разгледана бе и църквата в село Долно Ябълково, която е построена в края на 19 век.