Expo World

Целият свят в едно изложение

Посолство на Швеция в София

Стокхолм, столицата на Швеция е един от най-красивите градове на света

  • Посолство на  ШВЕЦИЯ в София
  •  

ж.к. Гео Милев, ул. Алфред Нобел, 4
1087 София
тел.: (02) 930 19 60
факс: (02) 973 37 95
E-mail: ambassaden.sofia@foreign.ministry.se

 

Швеция е една от най-богатите европейски държави. Известна е с развитата си социална система и високото качество на живот. Страната е член на Европейския съюз, а по форма на управление е кралство.

 Швеция е най-голямата страна на Скандинавския полуостров. Заема площ от 449 964 кв.км и е петата по големина страна в Европа.

 

Но високият жизнен стандарт не е единственото, което привлича чужденците в тази северна страна. Местните жители по природа са изключително спокойни, добродушни и миролюбиви.

Швеция има силно развита икономика и отлично функционираща социална система. Страната е известна със своя изключително висок стандарт на живот, отлични възможности за бизнес и редица социални придобивки за по-бедните членове на обществото. Швеция има славата на една от страните, където пенсионерите и безработните могат да си позволят най-високо качество на живота. Страната е сред двайсетте най-силно развити икономики. Основен източник на приходи е производството и износът на стомана. Често когато се говори за висококачествена стомана Швеция е първото име, което се споменава. Освен това страната е известна и с производството си на самолети, кораби и известна марка автомобили. Заради огромните си горски ресурси страната е един от световните лидери по добив и обработване на дървесина, както и сред водещите световни производители на хартия.

Природата на Швеция е изключително красива. Страната е едно от най-зелените и свежи кътчета на континента. По-голямата част от нейната територия е покрита с гори. В южните части на Швеция горите са широколистни и смесени, докато в по-голямата останала част преобладават иглолистни видове. Швеция е много богата на води. На територията на страната има хиляди кристално чисти ледникови езера и многобройни реки. Повечето от тях се спускат от планинските райони към Ботническия залив. Животинският свят е изключително многообразен. Тук се срещат кафеви мечки, вълци, лисици, арктични лисици, елени, кози, грабливи птици (соколи, орли, ястреби) и други. Заради голямата си, но рядко населена територия Швеция често е описвана като европейската Аляска. Е, страната нито е толкова голяма, нито пък е толкова безлюдна, колкото най-големия американски щат, но природните дадености със сигурност до голяма степен наподобяват.

Защо Швеция? Заради по-хладното време Швеция може и да не е най-атрактивното място за слънчеви бани и къпане в морето през летните месеци, но за сметка на това притежава куп други предимства. Необятните широколистни и иглолистни гори са отлично място за практикуване на екотуризъм и лагеруване, а възможностите за усамотение и релаксиране сред красотата на скандинавската природа са по-добри отколкото където и да било на друго място в Европа. Бихте могли да отседнете в някое малко хотелче или хижа и да се наслаждавате на такива удоволствия като например риболов край брега на някое кристално чисто езеро, разходка през непознати еко пътеки и опознаване на атрактивни туристически маршрути с велосипед. Местните води са богати на сьомга и пъстърва.

Националните паркове на Швеция. Голяма част от тази красива страна е заета от национални паркове. Те са общо 29 на брой и обхващат най-различен тип местности в различни краища на страната – някои са разположени на брега, други обхващат части от планинските масиви или гористи местности, а трети се намират на някой от безбройните крайбрежни острови в близост до брега. Общото между тях е, че всички до един са удивителни. В Швеция ще откриете някои от най-старите национални паркове в Европа, чиято възраст е на повече от един век. За един от най-старите национални паркове не само в Швеция, но и на целия континент се счита Национален парк Сарек. Природата му е толкова красива, че изглежда почти нереална. Това е една дива земя на реки, езера, гори и планини, която е разположена в далечния север на тази скандинавска страна. Въпреки че паркът е сред най-отдалечените в страната, той е същевременно и сред най-обичаните и харесвани от туристите.

Заради по-хладния се климат Швеция е великолепно място за любителите на зимните спортове. Независимо дали си падате по сноуборда или просто желаете да карате ски тук ще откриете отлични условия. Снегът е гарантиран, а за качеството на снежната покривка освен хората се грижи също и майката природа. В северните части на страната ски сезонът продължава на практика до лятото. Представете си, че през юни карате ски и в същото време се наслаждавате на среднощното слънце, което над полярния кръг не залязва в продължение на няколко седмици. Страната е едно много добро решение ако желаете просто да се спасите от летните жеги, които обхващат южните части на континента през летните месеци. Тук никога не е твърде горещо, а северната свежест и прохлада се усеща дори и в най-топлите и слънчеви летни дни.

За Стокхолм казват, че е един от най-красивите градове в света. Известен е с това, че е построен върху голям брой острови, а заради многобройните водни канали често го сравняват с Венеция, Сидни и Санкт Петербург. Отделните части на града са свързани с мостове, а парковете са неделима част от градския пейзаж. Стокхолм се смята за един от най-добре озеленените градове в света. Съчетава старинна европейска архитектура с модерни бизнес сгради, хотели и съоражения. През краткото лято местните жители използват оптимално възможността да прекарват времето си навън. Швеция е перфектна дестинация за културен туризъм и за разглеждане на забележителности. Тук ще откриете великолепни музеи и галерии, замъци, вековни сгради, красиви църкви и катедрали, съвременна архитектура. Говорейки за музеи трябва да отбележим, че в Стокхолм те са толкова много, че на практика ако посещавате по два музея на ден един месец просто няма да ви стигне за да разгледате всички, тъй като музеите в града са около 70! Не бива да пропускате и възможността да посетите кралския дворец.

Но макар и най-голям и най-красив, Стокхолм далеч не е единствения град, който си струва да се посети. Препоръчително е да посетите и град Малмьо, известен с огромния мост между Швеция и Дания. Той е сред най-големите в Европа и осигурява удобна сухопътна връзка между Скандинавия полуостров и останалата част от континента. Това внушително съоражение преминава над пролива Йоресун и има дължина от близо 16 километра. Не пропускайте преживяването да преминете с автомобил през моста, който все още е сред най-големите на планетата. Освен че ще можете да видите до къде е стигнало чудото на човешкия гений, вие ще можете да сравните и двете култури – шведската и датската. Вероятно ще останете изненадани колко много са приликите от двете страни на моста и колко малко са разликите. Не пропускайте също и потъналият в зеленина южен град Гьотеборг. Градът е известен с живописния си залив, изпъстрен с безброй малки островчета. В Швеция ще откриете великолепни замъци, повечето от които разположени в гъсто населените южни части на страната.

Кое е най-доброто време за туризъм в Швеция? Ако планирате да прекарате ваканцията си в Швеция, но не сте избрали по кое време на годината да го сторите, тогава е най-добре да се спрете на летните месеци. Юни, юли и август предлагат най-добри условия за туризъм и най-приятни температури независимо към коя част от страната сте се насочили. Слънцето е в изобилие, а температурите са достатъчно високи за да се чувствате комфорно без да се налага да се криете на сянка, както е например по Средиземноморието.