Expo World

Целият свят в едно изложение

Кулинарният туризъм набира скорост и у нас

TastyCheeseTOUR – новият проект на ЕТ „Персонал Консулт – Г. Попов”

Кулинарният туризъм е нова ниша в туристическия бизнес и е една бързо развиваща се тенденция в световен мащаб. Националната кухня и местните специалитети са туристическа атракция, която е достъпна през цялата година, при всякакви климатични условия, по всяко време на деня и по празници. Развитието на кулинарен туризъм е възможност за насърчаване на преодоляването на силно изразената сезонност при ползването на туристически услуги в България.

 

Проектът TastyCheeseTOUR (699418) е финансиран по програма COSME  (2014-2020) със средствата на Европейския съюз. Основна цел на проекта е разработване на комплексни туристически маршрути за културен, индустриален, кулинарен, агро и еко туризъм в селските региони, които произвеждат висококачествено сирене, по традиционни технологии, със специфичен характер и регламентиран географски произход.

 

Защо TastyCheeseTOUR?

В Европа се произвеждат повече от 245 различни видове сирене, които са сертифицирани с ясен географски произход. От друга страна не съществуват популярни маршрути, рядко се организират дегустации и

Сирената със запазен географски произход и автентичен вкус, традиционно се произвеждат в планински, селски райони, в малки ферми и семейни мандри. Една от целите на проекта е да допринесе за популяризирането на селските региони и насърчаване на икономическото им развитие. Чрез предоставяне на туристически услуги, производителите на сирена могат да генерират допълнителни приходи, да влязат в директен контакт с потребителите и да споделят страстта си към работата.

Предстои да бъдат разработени комплексни туристически маршрути в 6 Европейски държави – България, Малта, Испания, Италия, Латвия и Словения.

В България, започваме с еднодневен тур през втората половина на септември, който ще включва посещение на мандра и природни и исторически забележителности в региона. В момента екипът на „Персонал Консулт – Ганчо Попов“, осъществява контакти със семейни ферми и мандри, които биха желали да посрещат туристи. По време на тези пътувания, участниците ще имат възможността да опознаят конкретен регион, да се потопят в местната атмосфера и начин на живот. Ще могат да разкажат за своите преживявани и впечатления и да се върнат отново, заедно с приятели.

 

 

За контакти:

ЕТ „Персонал Консулт- Ганчо Попов“

Бул. Христо Ботев „77а, София1303

www.personal-konsult.com